Апаратурата е решаваща в лечението на рака

Онкологичното заболяване не е смъртна диагноза, подчерта доц. Антоанета Цонева

Онкологичното заболяване не е смъртна диагноза, подчерта доц. Антоанета Цонева

Злокачествените заболявания бележат тенденция към увеличаване. По данни на Националния раков институт в САЩ, броят на заболелите през 2010 г. е близо 12 милиона души, като се очаква в близките 10 години те да се увеличат с още 2 милиона.

България не прави изключение от тази статистика. У нас всяка година над 34 000 души се регистрират с онкозаболяване, съобщи Siemens, по повод Световния ден за борба с рака. Немската компания е сред водещите производители на медицинска апаратура за профилактика и диагностика на рака.

Трябва да се инвестира във високотехнологична апаратура, в профилактика и скрининг, смята д-р Катерински

Трябва да се инвестира във високотехнологична апаратура, в профилактика и скрининг, смята д-р Катерински

Едно от специфичните и коварни неща при заболяването от рак е липсата на конкретни сипмтоми, според ръководителя на Клиниката по нуклеарна медицина към СБАЛО (Специализираната болница за активно лечение по онкология) – доц. Антония Цоневска.

„Онкологичните заболявания са една огромна група, от над 300 вида, и затова е невъзможно да се систематизират симптомите.  Всяко заболяване има определена специфична симптоматика. Колкото по-рано се открие онкологичното заболяване, толкова е по-лечимо и толкова по-евтино за здравноосигурителната система и за пациентите”, посочи тя.

„Важно е да се знае, че онкологичното заболяване не е смъртна диагноза. Това е лечимо заболяване, но са необходими навременна и качествена диагностика и лечение. С новите технологии, които навлизат в България, онкологичните заболявания могат да се откриват навреме, да се оценяват правилно и да се лекуват успешно”, допълни Цоневска.

Апаратурата е от ключово значение за ефективното лечение и навременната диагностика на онкологичните заболявания, смята също д-р Катерински, ръководител на клиниката по Образна диагностика в специализираната болница. Открити навреме, много от онкологичните заболявания са на 100% лечими.

Основното предизвикателство, според д-р Катерински, е фактът, че в България диагностицираните пациенти в късните стадии на болестта са повече от тези в развитите страни.

„Липсата на скринингови програми и на профилактични прегледи с достатъчно добро техническо обезпечаване са основните причини за тази статистика. Затова трябва да се инвестира във високотехнологична апаратура, в профилактика и скрининг, които струват по-малко, отколкото лечението, когато болестта е напреднала и пациентът не може да бъде излекуван дефинитивно”, посочи той.

Добрата новина е, че благодарение на европейските фондове, пациентите ще имат по-добър достъп до съвременно лъчелечение, съобщи проф. Първанова

Благодарение на европейските фондове, пациентите ще имат по-добър достъп до съвременно лъчелечение, съобщи проф. Първанова

Добрата новина е, че благодарение на европейските фондове, вече са инсталирани два нови линейни ускорителя и брахитерапевтична уредба в Шумен, два линейни ускорителя във Варна, по един в Бургас, Русе и Стара Загора. „Така нашата болница ще престане да бъде толкова уникална, каквато е в момента, и пациентите ще имат по-добър достъп до съвременно лъчелечение”, коментира проф. Първанова, ръководител на друго ключово звено в СБАЛО – клиниката по Лъчетерапия.

Посланието на специалистите е хората да водят природосъобразен начин на живот, да откажат вредните навици като тютюнопушене и алкохол, да спортуват, да се самонаблюдават и да не пренебрегват профилактичните прегледи.

Коментари по темата: „Апаратурата е решаваща в лечението на рака”

добавете коментар...

  1. Г.

    Нино Стоилова, олигофренка си!!! Конкурираш се с Венелин Попов по-горе. Да, така е …

  2. НИНА СТОИЛОВА

    НЯМА МАШИНА , НИТО ЛЕКАРСТВО , КОЕТО ДА ЛЕКУЖА РАКА ЛЬЖЛИВИ И КРАДЛИВИ ЛУМПЕНИ.

  3. ВЕНЕЛИН ПОПОВ

    ПРЕСТАНЕТЕ ДА НИ ЛЬЖЕТЕ , ЗАЩОТО ВСИ4КИ ЗНАЕМ , 4Е ТОВА(ЛЕ4ЕНИЕ)КАКТО ВИЕ ТВЬРДИТЕ ЛЕКУВАЛО ……..ДА ДА ДА АМА НЕ……САМО ВЗИМАТЕ НА БЕДНИТЕ ХОРИЦА ПАРИТЕ СЬС ФАЛШИВИ ОБЕЩАНИЯ .

Коментар