Наши учени откриват нови химични елементи

Виктор Матвеев, директорът на института в Дубна, се срещна вчера със зам. министър-председателя по икономическото развитие Даниела Бобева

Виктор Матвеев, директорът на института в Дубна, се срещна вчера със зам. министър-председателя по икономическото развитие Даниела Бобева

Четири нови свръхтежки химични елемента бяха синтезирани за пръв път в света от учените от Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ) в Дубна. Те са с номера 114, 116, 117 и 118 и кандидатстват за вписване в периодичната таблица на Менделеев.

Откриването им увенча с успех 35-годишните усилия на учени от различни страни в търсенето на „острова на стабилност” на свръхтежките ядра, съобщи директорът на института акад. Виктор Матвеев след среща вчера със зам. министър-председателя по икономическото развитие Даниела Бобева в София.

В това изключително научно откритие съществен принос имат българските учени. 35 български специалисти работят в института в Дубна. През годините там са работили над 400 български физици, математици, химици, инженери, биолози и др.

Институтът възлага поръчки на български компании и само за миналата година сме доставили високо технологично оборудване за над 750 000 евро.

На ултратежките елементи е базирана технология за лъчетерапия за лечение на онкологични заболявания. Най-новите елементи пък са в основата на производство на трекови мембрани – специални филтри за медицината и винарската индустрия.

Едно от най-значимите приложения са програмите за преработка на дълготрайни високо радиоактивни отпадъци от отработеното ядрено гориво в атомната енергетика. „Много е важно за България, където се развива ядрена енергетика, тя да бъде екологична”, подчерта акад. Матвеев.

Откриването на новите химични елементи ще даде възможност да се правят изследвания на замърсяването на въздуха с тежки частици.

Коментари по темата: „Наши учени откриват нови химични елементи”

добавете коментар...

  1. Ket

    Елементи 114 и 116 са вече вписани и си имат имена – флеровий и ливерморий. Макар и предназначен за широката публика, не бива материалът да подвежда читателя, че току-що са открити.

Коментар