Софтуерните инженери се обединяват в асоциация

„Ще се фокусираме върху споделяне на добри практики във всички етапи от процеса на производството на софтуер, както и върху решаване на основните предизвикателства в ИТ индустрията”, заяви Мартин Кулов

„Ще се фокусираме върху споделяне на добри практики във всички етапи от процеса на производството на софтуер, както и върху решаване на основните предизвикателства в ИТ индустрията”, заяви Мартин Кулов

Софтуерните инженери вече имат своя асоциация. Тя ще развива дейност като неправителствена организация, обединяваща специалисти в областта на проектирането, разработката, внедряването и поддръжката на софтуерни системи, стана ясно днес.

Асоциацията на софтуерните инженери в България е основана от професионалисти с дългогодишен опит в информационните технологии. Председател е Мартин Кулов (основател на международната конференция за софтуерни разработчици DevReach), а експертният й съвет е в състав: Румен Банов, Евгени Кацарски, Здравко Дучев, Михаил Михайлов (Майк Рам), Светлин Наков и Христо Хаджичонев.

„Асоциацията ще работи за по-нататъшното развитие на професията „софтуерен инженер”. Ще се фокусираме върху споделяне на добри практики във всички етапи от процеса на производството на софтуер, както и върху решаване на основните предизвикателства в ИТ индустрията – необходимостта от продължаващо обучение през целия живот, обмен на практически опит и пълноценно професионално израстване”, заяви Мартин Кулов.

Професията е доста търсена и не достигат софтуерни специалисти у нас: само през 2015 г. се очаква да има нужда от 22 000 софтуерни инженери, посочи председателят на асоциацията.

„Ние можем взаимно да си помогнем, например като насърчаваме менторството и организираме полезни събития за обмяна на идеи и примери от вече реализирани проекти. За нас е важно да изградим общност на софтуерните специалисти, които да работят заедно в посока на споделяне на знания и практически опит за постигане на най-добро професионално ниво. Тази общност да споделя общи ценности, да има усещане за принадлежност и обща визия за развитие и признание на професията” каза още Кулов.

Сред приоритетите на асоциацията е създаването на първия национален експертен регистър на софтуерните инженери. Регистърът ще даде възможност за валидиране на професионалните профили на софтуерните инженери, техния стаж и успехите им.

Друга важна кауза е осигуряването на ефективен трансфер на знания между експертите в асоциацията чрез насърчаване на споделянето на опит и примери от реализирани проекти, менторство и взаимопомощ.

Експертите, присъединили се към асоциацията, ще могат да участват в различни работни групи, в които ще се дискутират и разрешават практически проблеми с помощта на добри практики в областта на софтуерното инженерство.

Освен това експертите ще имат достъп (безплатен или срещу минимална такса) до събития с водещи български и чуждестранни лектори, както и ще ползват отстъпки при придобиването на най-новите хардуерни и софтуерни продукти.

Организацията ще издава и месечен електронен бюлетин с информация за предстоящи и изминали събития и новини в областта на софтуерното инженерство, ще се споделят резултати от дейността на работните групи и др.

Коментари по темата: „Софтуерните инженери се обединяват в асоциация”

добавете коментар...

  1. ооо

    Важно да кипи безмислен труд. Ако не се намерят спонсори, ще ги забравим бързо.

  2. Иванко

    Някой иска просто да събира пари, а от време на време да пуща по някоя новина, банер или рекламна листовка за да върви отчета на много активната дейност.

  3. Драгомир

    Бай Иван ти още малко ще ги накараш да я кръстят “Асоциация на Анонимните Софтуерни Инженери”. Ама така ще се получи леко двусмислие…

  4. Пак недоволен

    Аналогично на “Софтуерен университет” ООД, трябва да бъде “Асоциация на софтуерни инженери”, без членуването СОФТУЕРНИТЕ. Използването на членуване дефинира единственост

  5. Davis Mugira

    Davis Mugira here hapy to seee dat software im bulgaria is goign as good as in rwanda we also has the organisation for progmamers greitings from spiderbit ltd

  6. Бай Иван

    Трябвало е да я кръстят “Асоциация на Софтуерните Инженери – пияници”. Така щяха да съберат много повече членове.

Коментар