Хардуерно „копче” Intel Curie обещава носима революция

Браян Крзанич показа миниатюрното устройство Intel Curie на CES 2015

Браян Крзанич показа миниатюрното устройство Intel Curie на CES 2015

Хардуерен продукт с размерите на копче може да даде сериозен тласък на разработките в категорията носима електроника. Миниатюрното устройство на Intel дебютира на изложението CES 2015 в Лас Вегас.

Intel Curie се базира на първата SoC (система върху чип) на ИТ гиганта, предназначена специално за носими устройства. Очаква се модулът да намери приложение в разнообразни носими устройства – една перспективна ниша от пазара, в която се насочват всички водещи производители.

„Копчето” ще се доставя от Intel през втората половина на годината. Освен чипа Intel Quark SE SoC то включва нискоенергиен Bluetooth модул, различни сензори и миниатюрна батерия.

Intel активно работи в сферата на носимите технологии. Главният изпълнителен директор Браян Крзанич разкри неотдавна няколко проекта и инициативи с модни, фитнес и лайфстайл брандове. В Лас Вегас компанията обяви, че ще работи съвместно с Oakley – първия бранд на Luxottica Group, с който Intel ще създава очила с интелигентни технологии.

Колин Бейдън, главен изпълнителен директор на Oakley, разкри, че двете компании работят по интелигентен продукт за атлетите. Очаква се иновацията да бъде представена по-късно тази година.

Същевременно, Браян Крзанич отличи Nixie – първата носима камера, която може да лети. Nixie стои върху китката като гривна, после се разгъва и полита, за да заснеме перфектния кадър момента. Камерата победи в състезанието „Make it Wearable” за 2014 г.

Коментари по темата: „Хардуерно „копче” Intel Curie обещава носима революция”

добавете коментар...

 1. Борис

  Много си разбрал какво съм казал.

  Това е компютър, ако не ти е ясно. Може да служи за безброй неща … и подобни системи са един вид бъдещето на “Интернет на нещата”.

  Аз самия бях започнал да сглобявам миниатюрен дрон и системката на Intel ме заинтригува в тази връзка (има причини поради които не е подходяща сравнен с някои други варниатни, но все пак е интересна).

  Едва ли има аудитория за това, както вече виждам, но ето какво са писали от Интел:

  A low-power, 32-bit Intel® Quark™ SE SoC

  • 384kB Flash memory, 80kB SRAM

  • A low-power integrated DSP sensor hub with a proprietary pattern matching accelerator

  • Bluetooth* Low Energy

  • 6-axis combo sensor with accelerometer and gyroscope

  • Battery charging circuitry (PMIC)

  Пълната спецификация е важна за имплементацията, но не я намирам за сега (вероятно ще се появи щом започнат да продават машинката).

 2. Иван

  ??? Борис?

  Каза нещо от сорта: “Баси хубавото нещо, за което не се знае почти нищо”! :)))

 3. Борис

  Супер!
  Интересно какви са точните му характерестики.
  Каквито и да са, обаче изглежда като много ползотворен продукт.

Коментар