България е предпоследна в ЕС по цифровизация

В някои страни цифровите обществени услуги са ежедневна действителност, но в други почти липсват

В някои страни цифровите обществени услуги са ежедневна действителност, но в други почти липсват

Държавите от ЕС значително се различават по степента на своята цифровизация, а границите продължават да бъдат пречка за пълноценно работещ единен цифров пазар – един от най-важните приоритети на комисията на Юнкер.

Представеният днес индекс за навлизане на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) показва моментното състояние на всяка държава относно свързаността, уменията за ползване на интернет, извършването на дейности в мрежата,  как се развиват ключови цифрови технологии и цифрови обществени услуги.

Данните са предимно от 2013 и 2014 г. и дават представа за това доколко е цифровизирана Европа както и класация на участниците според техните резултати във внедряването и използването на цифрови технологии. България се оказва на предпоследно място, като след нас е единствено Румъния.

Оценките по индекса се движат в широки граници – от 0,68 (при максимално възможна оценка 1) за водещите държави в тази област като Дания, до 0,31 за страни с по-ниски резултати като Румъния и България.

Мнозинството от европейците използват интернет редовно: 75% през 2014 г. (72% през 2013 г.), като стойността се мени от 93% в Люксембург до 48% в Румъния.

Друг резултат от проучването е, че европейците желаят да имат достъп до аудиовизуално съдържание в мрежа: 49% от използващите мрежата са играли или теглили игри, изображения, филми или музика,  а 39% от домакинствата, които имат телевизор, гледат видео по заявка.

Що се отнася да малките и средни предприятия (МСП), те срещат пречки за електронната търговия, като само 15% от МСП продават в мрежата, като по-малко от половината от тях извършват това трансгранично.

В някои страни цифровите обществени услуги са ежедневна действителност, но в други почти липсват. 33% от европейските потребители на интернет са използвали формуляри в мрежата, за да изпращат информация до публичните органи, като делът им е в границите от 69% в Дания до 6% в Румъния.

В Европа средно 26% от общопрактикуващите лекари използват електронни рецепти за подаване по интернет на рецептите към аптеките, но за отделните държави стойността се мени от 100% в Естония до 0% в Малта.

Индексът за навлизането на цифрови технологии в икономиката и обществото показва колко драстично се е променил начинът, по който хората гледат филми: те продължават да следят любимия си сериал по телевизията, но значителен брой – 40% – гледат също така видео по заявка и филми по интернет, коментира Гюнтер Йотингер, комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество.

Индексът DESI е от особено значение, тъй като Европейската комисия се подготвя да обяви през май своята Стратегия за единен цифров пазар. Тя има за цел да създаде подходящи условия европейските граждани и дружествата да се възползват в по-голяма степен от възможностите на цифровите технологии през граница.

Чрез създаването на единен цифров пазар Европа може да осигури допълнителен растеж на стойност до 250 млрд. евро както и стотици хиляди нови работни места през следващите пет години, посочват от Европейската комисия.

Коментари по темата: „България е предпоследна в ЕС по цифровизация”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    А никой не споменава за гръцката цифровизация там също има монопол,но проблеми няма а и не съм чул тя да е осъдена от ЕС….

  2. гост

    Да, ние изоставаме в електронните услуги,но по отношение на интернета сме много напред. Даже в Германия и то Кьолн интернет доставката е на праисторическо ниво с нашата.При нас трябва да се работи в посока на ползването на повече електронни услуги,да се стимулират и ако трябва силово да се налагат-примерно …от 01.01.2016. водата да се плаща само по електронен път .

  3. Saevar

    е може БГ да е по-назад от някои ЕС страни в обществените електронни услуги но пък голяма 4аст от западна европа незнаят кво е vdsl или оптичен нет и са с adsl лични наблюдения имам от Франциа и Испания например.

  4. Ивко

    Едни булгар-балгар дигитали и дигиталки си точат зъбките за тлъсти евро проекти. 🙂

Коментар