Acer вгражда филтри за синя светлина в дисплеите

Хибридната компютърна система Acer Aspire Switch 12 идва с вграден модул за корекция на синята светлина

Хибридната компютърна система Acer Aspire Switch 12 има вграден модул за корекция на синята светлина

Досадното раздразнение на очите, типично за продължителната работа пред монитора, може да бъде намалено до степен, в която многочасовото стоене пред екрана да не тормози зрението и нервите. Компютърният производител Acer се е заел да вгради технологията за защита във всички класове устройства, които предлага на пазара. Филтрите обхващат монитори от обикновен до най-висок клас, лаптопи, ултрабуци, таблети.

Раздразнението на очите при продължителна работа пред монитор се поражда от синята светлина и по-конкретно от точно определена честота на синята светлина – 444-нанометровите вълни. Крайният резултат се изразява в „смъдене”, зачервяване на очите, затруднено фокусиране. В дългосрочен план, уви, може да доведе и до трайно увреждане на ретината.

Наред със зрителните проблеми синята светлина неусетно поражда и напрежение в организма. Тя разбива естествения ритъм на съня и будното състояние. Явяват се неприятности като трудно заспиване и неспокоен сън заради нарушеното производство на мелатонин (хормона на съня).

Все повече производители търсят начини да намалят лъченията в синята част от спектъра, така, че електрониката ни да бъде по-безопасна за продължително ползване. Най-често срещаните решения са специализирани очила за работа с компютър, фолиа за залепване върху мониторите, допълнителни стъкла върху екраните на смартфоните и др.

Някои компютърни производители се ориентираха към вграждане на технологии за защита от синята светлина при самото производство на дисплеи, а Acer съобщи наскоро, че тяхната разработка за филтриране на дразнещите вълни е първата, сертифицирана от T?V Rheinland в категорията „ниско съдържание на синя светлина”.

Acer Blue Light Filter Pro премахва дразнещите вълни на синята светлина, осигурявайки ясна картина без жълтеникави нюанси (ляво), за разлика от традиционните средства като филтриращо фолио, стъкло и др. (дясно)

Acer Blue Light Filter Pro премахва дразнещите вълни на синята светлина, осигурявайки ясна картина без жълтеникави нюанси (ляво), за разлика от традиционните средства като филтриращо фолио, стъкло и др. (дясно)

Решението има две разновидности. Първата, Acer BluelightShiled, е система за корекция на функционирането на екраните, която се базира на софтуерно управление. Специализиран софтуерен модул позволява на потребителя да „включи” защитата от синята светлина и да я усилва на три нива. Първото ниво намалява лъчението с около 18%. Средната степен редуцира синята светлина с около 36%, а високата защита – с 54%.

Системата е налична във всички нови компютри на Acer – лаптопи, ултрабуци, таблети и др. За по-старите потребители пък има възможност за безплатно изтегляне на програмния модул от софтуерната секция на сайта на производителя. Така всички потребители на устройства от Acer могат да предпазят очите си при продължителна работа с екран.

Включването на Acer BluelightShiled е свързано с известни изменения на цветопредаването. Ограничаването на синята светлина прави изображенията по-„топли”, по-жълти. Картината става по-необичайна, което обаче е съвсем приемливо при интензивна работа, свързана с обработка на текст, водене на кореспонденция, таблици и бази данни, писане на код, звукообработка и др.

Използването на системата за защита от синята светлина не изменя останалите свойства на екраните. Тя не влияе на яркостта, нито на сензорните функции на капацитивните дисплеи.

Bluelight Filter Pro е второто, професионално решение на Acer за защита от синята светлина. То се вгражда в мониторите на производителя, като засега е налично само в моделите B6-B246HQLB (24-инчов професионален монитор от висок клас) и V6-V246HQLB (24-инчов бюджетен модел).

Тук защитата от синята светлина се осъществява на хардуерно ниво. За целта се използва слой от жълт фосфор, разположен между матрицата и външното покритие на дисплея, който поема 444-нанометровите вълни и ги преобразува в 460-470-нанометрови. Така се получава ясна и качествена картина без жълти оттенъци.

В случаите, когато е необходимо абсолютно точно цветопредаване – при работа с фотографски материали и изображения, видео, архитектурни разработки и др., защитният слой може да бъде изключен.

Тази технология ще бъде вграждана в следващите модели монитори на Acer, уточниха от компанията. Оскъпяването заради нея е минимално (около 20 лв.) и нищожно спрямо общата стойност на монитор за професионална работа, но защитата за зрението е действително ценна за всички, чиято дейност предполага продължително взиране в екрана.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Acer вгражда филтри за синя светлина в дисплеите”

добавете коментар...

  1. :o)

    О я стига.
    Това е последната маркетингова новост. Нещо като едно време “2ms”, “1ms” 🙂
    Всички производители вкарват anti blue light в моделите си.
    15 години работи LCD технологията, сега се сетиха за вредите 🙂

  2. niki boy

    Ползвам ф лукса от доста време,наистина има положителен ефект при продължителната работа с компютър.

  3. Диван

    Не просто останалите, а всички могат да ползват свободно и безплатно f.lux или redshift под Windows, под Linux на всякаква марка/модел монитор. 🙂

    f.lux and redshift: Solutions for computer induced eye strain and sleep disorder

  4. :)

    Останалите могат да пробват f.lux …

Коментар