Българско решение прави облака достъпен за МСП

Клауд решенията са достъпни и за малките фирми, които нямат задълбочени технологични познания, посочи Дилян Попов от AltScale България

Клауд решенията са достъпни и за малките фирми, които нямат задълбочени технологични познания, посочи Дилян Попов от AltScale България

Българска фирма разработи подход за въвеждане на облачните технологии в структурите на малки и средни предприятия. Характерно за системата е, че не изисква от фирмите да имат специализирани познания или екип по ИТ поддръжката, за да ползват предимствата на облачните системи.

Разработката беше представена на форума IDC Cloud Leadership Forum в София от AltScale България и разбива представата, че клауд решенията са обект на интерес преди всичко от страна на големи корпоративни организации.

Малките и средните фирми в повечето случаи нямат нито хората, нито знанието, за да инсталират файлови сървъри и други специфични технологични решения, обясни Дилян Попов, мениджър на AltScale България. „Те обаче искат защита и сигурност на данните, държат да имат контрол, държат да управляват достъпа до информацията и, ако може, собствениците на бизнеса да си управляват всичко сами”. Това включва и искането данните да бъдат резервирани.

Разработеният от фирмата подход стъпва на OpenVPN – стандартно решение, което обаче е трудно за използване от хора, които не са ИТ професионалисти. Чрез установяване на сигурна връзка между вътрешните ИТ системи на малката фирма и нейните облачни ресурси става възможно служителите да имат достъп до необходимите им данни навсякъде и по всяко време, чрез почти всякакви видове устройства.

От служителите и техните мениджъри не се изисква да разбират нищо – те ползват технологията във вид на услуга. Сертификати за сигурност, нива, потребители се инсталират лесно с поредица от кликвания. Ценно е и това, че за потребителя всичко изглежда познато – в Windows облачният носител се вижда като още един обикновен твърд диск. Данните се синхронизират своевременно, а облачният модул има и „disaster recovery” функция.

В момента мобилният достъп се осъществява предимно чрез Android устройства, но екипът работи и по интегриране на iPhone в системата, уточни Дилян Попов.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар