Статистиките на НСИ излизат онлайн в удобен интерфейс

НСИ, след като институтът завърши изпълнението на проект по ОПАК за изграждане на информационната система за обслужване на граждани и фирми

НСИ обяви изпълнението на проект по ОПАК за изграждане на информационна система за обслужване на граждани и фирми

795 000 лева струва новата информационна система за онлайн-предоставяне на статистически данни от НСИ. Тя е разработена от Фадата и по план трябва да заработи утре, 26 ноември 2015 г. Удобен потребителски интерфейс ще даде възможност на всички потребители на статистическа информация да поискват данните, от които се нуждаят, през различни филтри и с графични визуализации.

Готовността на системата бе обявена от НСИ, след като институтът завърши изпълнението на проект по ОПАК за изграждане на информационна система за обслужване на граждани и фирми чрез автоматично дефиниране и изпълнение на заявките за статистическа информация. Работата по системата стартира на 2 април 2014 г.

Ускоряването на процедурите по получаване на статистическа информация е основният резултат от внедряването. Когато става дума за получаване на справка за данни за т. нар. „стандартни статистически показатели“, достъпът се осъществява веднага. Заедно с данните могат да се генерират графики, а системата позволява изтеглянето на статистиките в три често използвани формата – xlsx, csv и pdf. Така наречените „сложни заявки“ пък, които досега са отнемали средно 6 дни за изпълнение, вече ще се изпълняват за 2-2,5 дена в зависимост от обема на информацията, посочиха от НСИ.

Удобният формат на уеб-системата е едно от главните й преимущества, обясниха от разработчика Фадата. Интерфейсът е разработен така, че да позволява различни видове филтриране, сортиране, подбиране, сравняване на данните. В това отношение е предвидена доста голяма гъвкавост, видя се от демонстрация по време на пресконференцията на НСИ.

Системата би трябвало да е полезна на широк кръг потребители: граждани, бизнес, професионални организации, сдружения и асоциации, държавна администрация, чиито представители ще могат да дефинират онлайн заявки за статистическа информация през сайта на НСИ. Наречена „Инфостат“, тя ще бъде използвана и от служители на НСИ за изготвяне на статистически справки.

Информационната система „Инфостат” борави на два езика – български и английски. Това двуезичие обхваща както интерфейса на платформата, така и самите данни, които се предоставят.

Наличните данни, от които може да се черпи информация, се базират на резултати от всички проведени статистически изследвания от НСИ. Заявките, които генерира системата, са разделени в три направления:

Статистически данни с безплатен достъп – на потребителите се предоставя достъп до статистически данни и метаданни, включени в Списъка на стандартните статистически показатели, разпространявани от НСИ, по следните теми:

  • Бизнес статистика
  • Демографска и социална статистика
  • Макроикономическа статистика
  • Многоотраслова статистика
  • Околна среда и енергетика

Статистически данни с платен достъп – на потребителите се предоставя достъп до данни на по-ниски нива (т.е. по-детайлни, по-разбити) след задължителна регистрация с електронен подпис, издаден от оторизирано юридическо лице в България.

Специфични заявки за статистически данни – на потребителите се предоставя възможност да изпращат запитване в свободен текст за изготвяне на информация по зададени от тях специфични изисквания.

Платените услуги се заплащат чрез банков превод, през виртуален POS терминал или през Изипей. Когато потребителят влезе в системата и чрез наличните филтри посочи какви данни желае да получи, системата му предлага цена за услугата. При съгласие той може да продължи процедурата, което означава да потвърди заявката си, да си плати и след това да получи данните.

Не е предвидена възможност за „портфейл“ при често и многократно използване на данни с платен достъп, уточниха от НСИ. За всяка конкретна заявка трябва да се плати отделно и едва тогава се получава резултатът.

Електронният подпис пък е необходим, тъй като за НСИ е важно да знае кой употребява толкова детайлни данни, уточниха от Фадата. Тъй като този род услуги предполагат по-детайни данни, а с такива данни може да се злоупотреби във времена на терористични атаки и политическа нестабилност, то електронната идентификация е много важна, поясниха от софтуерната фирма.

Информационната система „Инфостат” трябва да е достъпна чрез сайта на НСИ или директно на уеб страницата Infostat.

Автоматизираното изпълнение на заявките ще спести ресурси и време (предоставянето на данни ще се ускори значително) и ще улесни гражданите и бизнеса, тъй като елиминира по-голямата част от случаите на ходене на място с искане за информация. Фактът, че за повечето от тези справки вече няма да е нужна намесата на служител, а данните ще се извличат моментално, не само съкращава времето, но и намалява вероятността от човешка грешка.

От своя страна трудът на мнозина от специалистите в НСИ ще бъде „спестен“, което позволява тези кадри да бъдат пренасочени към други, по-продуктивни дейности в института.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. В реализацията са участвали 70 експерти от НСИ. Обучени са 91 служители на НСИ за работа със системата. В момента тече финансов одит на проекта, резултатите от който ще станат ясни през декември 2015 г.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар