Стартъпи застрашават съдбата на корпорациите

Над три четвърти (78%) от корпорациите виждат заплаха за себе си в стартъпите, сочи проучване на Dell Technologies и Vanson Bourne. Около 45% от тях се опасяват, че няма да издържат на конкуренцията на стартъпите в близките 3 до 5 години.

Повече от половината (52%) от ръководителите на големи компании наблюдават значителни промени в своите индустрии през последните три години, в резултат на развитието на цифровите технологии. При това, 48% от анкетираните не знаят каква ще бъде тяхната индустрия след три години.

Освен това около 60% от организациите не могат да удовлетворят главните изисквания на своите клиенти – по-високо ниво на сигурност и денонощен достъп до услуги и информация. Почти две трети от анкетираните (64%) признават, че не използват в своите решения интелигентен анализ на данни в реално време.

Четвъртата индустриална революция се оказа толкова безпощадна, както и предишните”, коментира маркетинг директорът на Dell Technologies Джереми Бартън. По неговите думи, ако компаниите не могат да вървят в крак с прогреса, ги чака съдбата на аутсайдери или още по-лошо. Подходът „да отложим за утре” повече няма да работи, счита мениджърът.

Чувствайки натиск, бизнесът започва да търси средства за ускоряване на цифровата трансформация, е изводът на в доклада. 73% от анкетираните разбират необходимостта да отделят първостепенно внимание на централизираната технологична стратегия на бизнеса. 66% планират да инвестират в ИТ инфраструктура и обучение на персонала за работа с цифрови инструменти, а 72% – да разширяват своите възможности за разработка на софтуер.

Всичко в индустрията се променя бързо и бъдещето е за тези, които се научат да поглъщат стартъпи и да ги интегрират в основния си бизнес така, че да се движат напред. Това е сложно, корпорациите не са се развивали досега по подобен начин. Но именно тази способност ще предопредели дали старата гвардия остава на пазара.

Стартъпите застрашават традиционните участници на пазара и много често – самите лидери в индустриите. Налице са много примери, когато именно стартъпите променят индустрията, а лидерите губят своите позиции. Това е и целта на венчърния капитал – да създава нови шампиони.

Корпорациите се справят с този риск по два начина: инвестират в стартъпи или венчърни фондове, получавайки достъп до нужната информация. Чрез тези структури те купуват стартъпи, за да предотвратят появата на конкуренти и да подсилят своите продукти.

Коментари по темата: „Стартъпи застрашават съдбата на корпорациите”

добавете коментар...

  1. фют

    Имах пред вид всякакви човешки организации, а не самият човек. Но разбира се, трябва да има и някаква регулация на човешката популация по света за да сме оптимисти и толерантни. Предпочитам човек който върши работата си перфектно, да е горд с повдигната глава даже да е чистач, иначе е мъка.

  2. До фют

    Остава да добавиш само “преклонена главица сабя не я сече” или някой от модерните еквивалентни лафове на неолиберализма за задължителния оптимизъм, толерантността и политическата коректност…

  3. фют

    Нищо не съществува или трае вечно. Така че всеки да си върши работата както трябва докато може, след това лека му пръст.

  4. Димитър Иванов

    Да, очевидно това е тамата на статията, но какво лошо няколко човека да направят стърт-ъп и да го продадат за няколко милиона на някоя акула?

  5. Anonymous

    С други думи – хайде да сме дружно загрижени как монополистите да си запазят монопола.

Коментар