MWC 2017: Скенер SCIO показва какво има в храната ни

Спектрографски скенер, който се вгражда в смартфони, може да разкрие с абсолютна точност какво съдържа храната, която ядем. SCIO е устройство, което за няколко секунди сканира състава на всичко, поднесено пред камерата на смартфона, и докладва за съдържанието, се видя на демонстрацията по време на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2017).

Спектрографският анализ е най-прецизният метод за идентифициране на химическия състав на всякакъв вид тела. Досега обаче тази технология винаги е била „заключена” в лабораториите на научно-изследователските институти.

SCIO представлява миниатюрен вариант на спектрограф. Поднесен към храната, той сканира за няколко секунди съдържанието й. Съставът се визуализира на дисплея на телефона посредством специализирано приложение.

Анализът на състава на храната е едно от възможните приложения на технологията. За тази цел екипът на SCIO е направил система, която дори оценява качеството на плодовете, зеленчуците и другите видове храни, които можем да си купим в магазина. На екрана се показват също така данните за хранителната им стойност – калории, мазнини, въглехидрати…. Понякога се оказва, например, че не най-добре изглеждащите ябълки са най-добре узрели.

Друго приложение на мобилния спектрограф е анализът на състава на лекарства. Това може да спаси мнозина от закупуване на фалшиви медикаменти – проблем, който се разраства в глобален мащаб. Функцията е ценна при купуването на лекарства, които са много скъпи или трудно достъпни и затова на пазара често се явяват техни евтини имитации, които обаче могат да са опасни.

Спектрографът се вгражда редом с камерите на смартфоните,обясниха от SCIO. Засега не е възможно човек сам да си купи такава джаджа и да я монтира като приставка на телефона си. Някои от популярните китайски производители на смартфони обаче вече имат модели с вграден SCIO. Скоро такова устройство ще бъде пуснато на пазара и от един от топ-5 производители на смартфони в света, обещават разработчиците на спектрографа.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „MWC 2017: Скенер SCIO показва какво има в храната ни”

добавете коментар...

  1. Някой

    Е къде точно пише, че е “инфрачервена спектрометрия”?

  2. Anonymous

    Всеки, имащ поне елементарно понятие от инфрачервена спектрометрия, е наясно, че това е поредния боклук, обещаващ с трици маймуни…

Коментар