Виртуална клавиатура се усеща като реална

10-годишна разработка на финландската компания Nokia най-после ще излезе на бял свят. Лидерът на пазара за мобилни телефони предлага виртуална клавиатура, която създава у потребителите същото усещане, както при работа с обикновената физическа клавиатура.

Технологията Haptikos осигурява истински тактилен контакт при натискане на сензорния дисплей. При традиционните сензорни дисплеи натискането активира вибромотор и в резултат на динамиката се издава характерен звук.

Nokia твърди, че потребителите на нейната виртуална клавиатура буквално ще усещат натискането по клавишите, така както при реалната клавиатура. Инженерите на компанията са разположили пиезосензори под дисплея, който разпознава движение с точност от 0,1 мм.

Към момента технологията е налична в прототип на интернет таблета Nokia N770. Първите потребители на устройството споделят, че фактически не усещат разлика между работата с виртуална и физическа клавиатура. Очаква се всички смартфони от серията Nokia S60 Touch да бъдат снабдени със сензорни дисплеи на базата на Haptikos.

Коментар