ICANN: Не можем да конфискуваме домейни

Жертви на тероризма поискаха от ICANN да изземе някои домейни от топ ниво

Жертви на тероризма поискаха от ICANN да изземе някои домейни от топ ниво

Регулаторът на интернет ICANN обяви, че не може да изземва топ домейни, които се отнасят до определени страни. Изявлението е в отговор на съдебно искане от жертви на терористични актове за конфискуване на домейни като .ir (за Иран), .sy (за Сирия) и .kp (за Северна Корея).

По думите на главния юрисконсулт на ICANN Джон Джефри, тези области не са активи, които могат да бъдат иззети, защото не са собственост на никого, вкл. ICANN. Те са част от глобалния интернет, която ICANN се опитва да  запази.

Въпреки това, ако федералният съд в окръг Колумбия се противопостави на оценката на ICANN, то съществува реална опасност от разцепване на глобалния интернет.

Правителствата по света разбират, че САЩ имат твърде голям контрол над интернет и след скандала със следенето от страна на NSA, много от тях се опитват да предотвратят изтичането на локални данни.

Съдебното искане на жертвите на тероризма също е разбираемо. Но отнемането на имена на домейни от топ ниво за държавите би превърнало глобалната структура на интернет в една „каша”.

Коментар