Цифрови карти помагат при земетресения

Системата за цифрово картиране би могла да ускори времето за реакция след земетресения

Системата за цифрово картиране би могла да ускори времето за реакция след земетресения

Нова система за цифрово картиране ще помага на спасителните екипи да реагират по-бързо при земетресения, обяви преди броени дни представител на ООН. Автоматизираната система за анализ и картиране при бедствия, известна още като ADAM, тегли информация от базите данни на Геологическия институт на САЩ, Световната банка и Световната продоволствена програма.

Системата осигурява на хуманитарните работници жизненоважни данни и факти от земетръсните зони и това става в рамките на броени минути след трус – за разлика от старата, ръчна система за търсене, която отнемаше часове.

Наличието на бърз достъп до информация относно мащаба на бедствието и инфраструктурните съоръжения наблизо позволява на спасителните екипи да вземат бързи решения за това как най-добре да се транспортират лекарства, храна и вода до засегнатите региони.

„Системата помага да се отговори на ключови логистични въпроси като това колко работници следва да бъдат изпратени, как да се координират дейностите на различните агенции, служби и НПО”, обяснява Джейн Хауърд, говорител на Световната продоволствена програма, пред Ройтерс.

Доставянето на хранителни помощи, палатки, медицинско оборудване и комуникационна техника до зоната на бедствия в рамките на първите 24 часа след трус е от решаващо значение за спасяването на безчет човешки животи.

„Вместо на служителите да се налага да ровят из множество различни системи, сега цялата информация е достъпна чрез една обща система за ранно предупреждение”, казва Филипо Понджели, представител на СПП. „Цялата система е разработена на база технология с отворен код, а това означава, че нито един долар не е похарчен за лицензиране на софтуер”.

Подобна система би могла да ускори времето за реакция след бедствия като земетресението с магнитуд 7, което разтърси Хаити през 2010 г., твърди Джейн Хауърд.

Световната продоволствена програма се надява да разшири цифровата система за ранно предупреждение така, че скоро да може да покрива и други бедствия като тропически бури, наводнения и аварии.

Коментар