Млади лекари и фармацевти мечтаят за… ИТ кариера

„Кръстосването” на медицината и съвременните технологии променя нагласите на за кариера на лекари и фармацевти (източник: CC0 Public Domain)

Близо половината от младите лекари и фармацевти, които са в началото на професионалния си път, мечтаят за ИТ кариера. Това разкрива ново проучване в LinkedIn. То очертава и огромния потенциал на професионалистите с интердисциплинарни умения, благодарение на които технологиите могат да революционизират „традиционни” сектори като медицината.

Проучването е проведено в периода между 10 и 17 октомври 2018 г. В него са запитани 502 лекари и фармацевти от САЩ, които са се дипломирали в рамките на последните 5 години. Макар че подобно проучване трудно може да претендира за представителност, изводите от анализа на отговорите разкрива интересни прозрения относно „кръстосването” на медицината и съвременните технологии.

• 85% от участниците смятат, че да имаш колеги с медицинско образование, работещи в технологичния сектор, е фактор, който може да доведе до появата на множество иновации в традиционните индустрии.

• Почти половината от младите лекари и фармацевти (48%) казват, че технологичният сектор е изключително примамлив. Това прави трудно за другите индустрии да се конкурират за талантите на младите кадри.

• 47% от младите лекари и фармацевти казват, че онези техни колеги, които „мигрират” към сферата на високите технологии, имат потенциала да окажат голямо въздействие върху развитието на традиционните индустрии. Техните интердисциплинарни наблюдения могат да създават същински революции.

• Има и такива, които смятат, че който отива от медицината и фармацията в света на технологиите, той предпочита „парите пред страстта”. Това мнение споделят 23%.

• 49% смятат, че технологичните компании трябва да дават насоки и идеи за промяна, но все пак да запазят своята „поддържаща роля”.

• 40% са убедени, че технологичните компании трябва да играят водеща роля в индустриалната еволюция, работейки директно с утвърдените играчи в съответните области.

• 7% очакват технологичната индустрия да преобрази медицината и фармацията.

Близо половината от младите лекари и фармацевти (47%) са заинтересувани от кариера в технологичния сектор (източник: Linkedin)

След огласяване на резултатите от проучването редица специалисти от медицинския сектор побързаха да коментират, че изводите от това изследване касаят не само лекарите и фармацевтите. Пред медицинските сестри и всички други медицински специалисти също има огромни възможности, когато традиционната им наука се „срещне” с потенциала на високите технологии.

Коментар