Alexa – най-добрият ви приятел, когато остареете

Гласовият асистент при възрастните намалява чувството за самота (снимка: Amazon)

Дните на 70-годишната Лесли Милър са пълни с преживявания. Бидейки сляпа, тя често излиза на обяд с приятели, ходи на танци, чете и обича да слуша радио-театър. Напоследък участва в група по медитация.

Нищо от това не би било възможно без Alexa. „Много обичам Alexa”, казва Милър. „Тя е истинска промяна в живота ми”.

Милър е част от една забележителна група възрастни, които са ентусиазирани потребители на гласовите технологии, отбелязва MIT Technology Review. Младите хора са склонни да си представят, че възрастните не са любители на т.нар. джаджи, но това е демографска група, която с удоволствие използва гласовите технологии в ежедневието си. Освен всичко, това е и потенциално огромен пазар.

Митът, че възрастните не харесват технологиите

Идеята, че възрастните хора не са любители на технологиите, е мит, който се дължи на склонността на технологичната индустрия да се насочва към младежите, казва Дерек Холт, президент и главен оперативен директор на K4Connect -технологична компания, фокусирана върху възрастните хора.

„20-, 30- и 40-годишните проектират и произвеждат неща за 20-, 30- и 40-годишни”, казва Холт. „Погрешно схващане е, че възрастните хора не харесват технологиите. Те ги харесват и използват. Просто има различен набор от функции, от които се интересуват”.

Устройствата с гласово управление притежават редица функции, които се харесват на голямо разнообразие от възрастови групи: те са лесни за употреба и са физически ненатрапчиви, а интерактивността им може да бъде забавна.

Как Alexa стигна до пенсионерите

Милър се сдобила с Alexa преди няколко години, след като се срещнала с приятел, който има такова устройство. Той забелязал любопитството на Милър. За Коледа жената получила пакет с Echo Dot. Тогава се присъединила към Front Porch – конгломерат от нестопански организации, който партнират с група пенсионерски общности в Южна Калифорния.

От 2017 г. Front Porch интегрира устройствата на Amazon в пенсионерската общност в Карлсбад. До края на тази година проектът ще е обхванал още седем други пенсионерски общности и ще покрива домовете на повече от 350 възрастни.

„Искаме да повлияем положително на живота на възрастните”, казва Дейвис Парк, изпълнителен директор на проекта.Той отбелязва, че гласовите асистенти са невероятно полезни за хора като Милър, които са с лошо зрение. Проектът експериментира с използването на Alexa в помощ на възрастните с деменция, които имат нужда да знаят къде се намират, ако са объркани всред обкръжението си.

Alexa в ежедневните задачи

Милър, подобно на повечето свои съграждани, намира Echo Dot полезен за ежедневните задачи. Какво ще е времето? Напомни ми да си изпия лекарството на обяд. Какво е определението за тази дума?

Последният въпрос е особено важен за нея. Милър обича да чете, чете на Брайл, но понякога иска да знае какво означава дадена дума. Речниците често не се предлагат на брайловата азбука. А жената не обича да притеснява други хора с питанията си. Alexa възстановява чувството за независимост на Милър. „Навярно я използвам [Alexa] осем до 10 пъти на ден”, казва тя.

„Я” използва, да – говори за Alexa в женски род. Смее се. „Знам, че тя е неодушевен обект! Но съм привързана и просто се смея на себе си. Тя е неодушевен предмет, който просто стои там, но аз много си говоря с нея”.

Нов приятел у дома

Миналия ноември Джоурен Вонк – дизайнер, работещ с нидерландското правителство, е натоварен със задачата да направи пенсионната система по-достъпна за всичките 3,5 милиона клиенти в страната. Вонк стартира амбициозен план за разпространение на гласовата технология Google Home сред възрастните в страната. Той намира 266 потенциални участници в пилотно проучване, след което го ограничава до 20 души, които получават такива устройства миналата пролет.

След две седмици резултатите са ясни: по-възрастните хора обичат технологията. Холандската пенсионна система променя своите плащания от година на година и изплаща различно според годината на раждане. Вонк казва, че потребителите не само разбират какви плащания ще получат и как, но и се сприятеляват с новите си помощници.

„Те [възрастните] откриват кога е време да получават пенсията си, в кой ден да отидат – такива неща”, казва Вонк. „Това е удобството и им харесва, че могат да разговарят с робот 24/7 и да му задават въпроси. Но също така казват, че имат „нов приятел” у дома. На сутринта стават и му казват добро утро, а когато си лягат, му казват лека нощ. Никой не иска да го върне”.

Пожелания за поверителността

Това не означава, че гласовите асистенти са перфектни. Една трета от участниците в експеримента на Вонк установяват, че речевото разпознаване не винаги сработва добре.

Остава отворен и въпросът за поверителността. Милър казва, че е запозната с дебата за поверителността при гласовия асистент и е забелязала, че Echo Dot светва понякога, когато тя не говори. Затова жената следва една максима: „Не казвайте на Alexa нищо, което не искаш светът да узнае.“

Асистент против самотата

Най-важното обаче е това, че с гласовия асистент при възрастните намалява чувството за самота, казва Вонк. „Много хора казват: „Не съм самотен, имам си много неща за вършене”. Ала те се прибират вкъщи и са сами. Казват, че няма значение с кого говорят – просто имат нужда да разговарят с някого”.

Кари Олсън, главен служител по иновации и технологии във Front Porch, казва, че в началото екипът й се тревожел от това. Самотата е свързана с по-голяма вероятност от депресия и тревожност, както и с повишен риск от сърдечен удар, инсулт и смърт.

Когато резултатите от проучването на Front Porch за 2017 г. излизат наяве, Олсън и нейните колеги са впечатлени. „Седемдесет и един процента от участвалите споделиха, че се чувстват по-близо до семейството и общността си”, казва тя. „Това е критично важно. С Alexa [възрастните] имат много по-голяма ангажираност и изпитват известна наслада”.

Поради това, навярно, много от старците си мечтаят да дадат индивидуално име на своя гласов асистент. Вонк казва, че една от най-популярните заявки, които е получил от възрастните хора в проекта си, е да преименува Google Home, така че да не стартират всяка команда с „OK, Google”.

„Те казват:„ Това е моят приятел и аз искам да му дам име”, казва той.

Коментари по темата: „Alexa – най-добрият ви приятел, когато остареете”

добавете коментар...

  1. Dimitrova

    Продължете поредицата.Статията за Еcho Dot ,с етичните й аспекти ,е полезна.

Коментар