Хитови блокбъстъри проектирани с български софтуер

Проектирането на сцени, декори и осветление за филмови продукции е едно от приложенията на Vectorworks (снимка: Немечек България)

Декорите и осветлението в някои от най-хитовите холивудски блокбъстъри са проектирани със софтуер, разработен от български специалисти. Сред тях са филми от поредицата за Джеймс Бонд, топ актуалните марвел заглавия – Пазители на Галактиката 2, Капитан Америка: Гражданска война, Ант-Мен, Железният човек, както и Генезис и Игрите на глада 2.

Това са само част от успешните примери за приложението на софтуера Vectorworks, чиято последна версия ще бъде представена по време на събитието „Future of Design” в София на 3 октомври. От близо 20 години години решението се разработва от екип от над 50 софтуерни инженери на Немечек България. Продуктите на Vectorworks вече се използват от над 650 000 професионалисти от различни сфери от цял свят.

Проектирането на сцени, декори и осветление за филмови продукции е само едно от приложенията на Vectorworks, който официално е в топ 3 на софтуерите за дизайн и BIM в света. Същото решение се използва в постановки на Бродуей, сцени и осветление на музикални фестивали и големи събития като Евровизия и концерти, включително на Бон Джоуви у нас. На него вече разчитат и водещите компании в сектора в България.

Извън развлекателната индустрия, най-мащабно е използването на Vectorworks в архитектурата и ландшафтните проекти (снимка: Немечек България)

„Нашата работа е ежедневна, систематична, и детайлна. Тя е извън светлината на прожекторите и така е редно. Ние помагаме прожекторите да светят там, където трябва. И все пак няма как да не сме горди с таланта и резултатите, които постигат българските специалисти”, сподели Георги Брашнаров, основател на Немечек България.

Извън развлекателната индустрия, най-мащабно е използването на Vectorworks в архитектурата и ландшафтните проекти. „Отново със софтуера, разработен тук в София, са проектирани много емблематични сгради по света, включително на Заха Хадид”, допълна Брашнаров и посочи други знакови примери – най-високата жилищна сграда в Европейския съюз – Zlota 44 във Варшава, архитектурния шедьовър Hiroshi Senju Museum, летището в Айндховен, пристанището в Антверпен и дори футболния стадион в Лозана.

Пристанището в Антверпен също е проектирано с Vectorworks (снимка: Немечек България)

Фокус в новата версия на софтуера – Vectorworks 2020 – е използването на повече проектни данни, още по-голяма бързина и лекота на работа със софтуера, разкриха от компанията.

„Замислим ли се за бъдещето и от какво имат нужда нашите клиенти, една тенденция изниква в съзнанието ни отново и отново – използването на повече проектни данни. Затова заедно с българския екип сме се постарали да предложим интуитивен, бърз и лек начин за достъп и използване на тези масиви от информация”, каза главният изпълнителен директор на компанията Биплаб Саркар, който пристига у нас за предстоящото събитие в София.

Коментар