TSMC чака поръчки за над 200 хиляди процесора Байкал-М

Процесорите Байкал-М намират приложение в персонални компютри и други системи
(снимка: Байкал Електроникс)

Руската компания „Байкал Електроникс” започна да поръчва индустриални партиди на последния си процесор „Байкал-М”. Производител на чиповете ще бъде тайванският гигант TSMC, според източници от компанията.

Вече е направена поръчка за 13 хиляди чипа към тайванската фабрика на TSMC, до края на 2020 г. ще бъде поръчана партида от 100 хиляди чипа, а през първото тримесечие на 2021 г. – още поне 100 хиляди броя, съобщи CNews, позовавайки се на генералния директор на компанията Андрей Евдокимов.

Като се вземе предвид времето, необходимо за производство и доставка на процесорите в Русия, първата партида чипове Байкал-М трябва да стане достъпна на пазара през второто тримесечие на 2021 г., а втората и третата – през третото тримесечие.

„По този начин очакваме, че ще има достатъчно процесори, които да отговорят на нововъзникващото търсене”, отбеляза Евдокимов, като пояснява, че преди това компанията е разполагала само с инженерни образци на Байкал-М от малка партида – около 2 хиляди броя.

Байкал-М беше представен на пазара през октомври 2019 г. За разлика от първия чип на компанията, Байкал-Т1, базиран на архитектура MIPS, новият процесор стъпва на ARM архитектура, към която вече преминава и Apple в своите Mac компютри.

Заявките за увеличено производство на Байкал-М се считат за голям успех на руската компания, като се има предвид, че по-рано тя загуби два търга за доставка на процесори, поради ограничения си капацитет.

Новината за поръчките на Байкал Електроникс към TSMC съвпада с появата на голям инвеститор в компанията, на когото вероятно ще бъде прехвърлен контролният пакет от акции. Той е от групата Вартон, която произвежда светодиоди, и вече участва активно в развитието на Байкал. Сделката по прехвърляне на акциите все още не е приключила.

Коментари по темата: „TSMC чака поръчки за над 200 хиляди процесора Байкал-М”

добавете коментар...

  1. ха

    Всъщност руснаците си разработват процесор Елбрус за военни цели. Но за целите на администрацията може би въпросният Байкал е добро решение. Освен това проектирането на процесора (т. е. процеса по адаптиране на ARM архитектурата) им създава нужните специалисти и за самия процесор Елбрус, на който вероятно гледат като на по-секретна разработка.

    Технологиите на TSMC в никакъв случай не могат да се нарекат че са такива от САЩ. Те ползват и такива технологии (например може би софтуера, но може и нещо друго), но същевременно например една от най-сложните и важни машини при литографията се произвежда и доставя от Холандия! Фактът, че в САЩ нямат еквивалент на TSMC ясно показва, че в компанията TSMC има и много заложени тайвански технологии.

  2. Българин

    ха, мисля че технологиите за самото производство на процесори пак са американски. Сега Епъл излезнаха с 5нм M1 чип. Доста го хвалят, но времето ще покаже дали не е поредния маркетингов трик и дали наистина ползват 5нм технология в пълния и смисъл.

  3. Г. Петров

    На руснаците им трябва за военни нужди и държавната администрация. А това ще им върши идеална работа за тези цели.

  4. ха

    Като отбележим, че чипът го прави TSMC, то очевидно 28нм технологичен процес е избран заради ниската цена, което е позитив за компютри със съответно приложение! Иначе САЩ не могат да мръднат под 14 нанометра. Тези от TSMC са тайванци…

  5. Българин

    Като производителност бие някои от новите мобилни Интел процесори. Наистина нанометровата технология под 10нм е все още запазена марка на САЩ, но е добре да има конкуренция и очаквам скоро и Китай и Русия да изкарат по-ниско нанометрови процесори. Най-вероятно още следващата година.

  6. Станислав

    От това, което прочетох ще е на 28нм процес, което е много добре за 2012 година

Коментар