Харвардски учен смята странен астероид за извънземно творение

Художествено представяне на астероида Оумуамуа, който озадачи учените
(източник: ESO/M. Kornmesser Derivative: nagualdesign – Derivative of  http://www.eso.org/public/images/eso1737a/, shortened (65%) and reddened and darkened)

Причудливият астероид от 2017 г., известен с името Оумуамуа,  е извънземна технология, вярва професор Ави Льоб, председател на катедрата по астрономия в Харвард. Според него, първият знак за извънземен живот, който ще получим, няма да бъде космически кораб.

Ави Льоб смята, че най-напред ще забележим „боклука” на извънземната цивилизация. В своя книга, издадена на 26 януари т.г., професорът развива хипотезата, че странният  астероид, навлязъл в нашата Слънчева система през 2017 г., е парче извънземна технология.

Оумуамуа (Oumuamua), за който Льоб говори, е първият известен междузвезден обект, нахлул в Слънчевата система от посоката на Вега – звезда на около 25 светлинни години, т.е. близо до нас в космически мащаб, отбелязва SlashGear. Обектът е влязъл в орбиталната равнина на Слънчевата система на 6 септември 2017 г., на 9 септември е направил най-близкото си приближаване до Слънцето, а в края на месеца е преминал орбиталното разстояние на Венера.

На 7 октомври Оумуамуа минава покрай Земята с около 58 900 мили в час и бързо се придвижва към съзвездието Пегас. Обектът бил дълъг около 92 метра и с форма на пура. Това е първият междузвезден обект, откриван някога в Слънчевата система. Астрономите стигат до подобно заключение, след като проучили траекторията на Оумуамуа. Те откриват, че тя не е свързана със земната гравитация, което предполага, че преминава през нашата слънчева система.

Първоначално се смяташе, че това е обикновена комета, но Льоб предполага, че става въпрос за технология, изхвърлена от извънземна цивилизация. Няколко наблюдения водят учения до това заключение. Първото е, че обектът с формата на пура е 5 до 10 пъти по-дълъг, отколкото е широк, а учените никога не са виждали естествено космическо тяло да изглежда така.

Освен това обектът бил необичайно ярък, поне десет пъти повече от типичните каменисти астероиди или комети. Наблюдението, което подтиква Льоб да повярва, че това е изхвърлена извънземна технология, е начинът, по който обектът се движи. Според професора, имало е допълнителен тласък при отдалечаване от Слънцето.

Обикновено Слънцето значително ускорява обектите, когато се приближават към него, а след като преминат покрай Слънцето и започнат да се отдалечат, обектите забавят значително движението си. Оумуамуа обаче се ускорявал леко, но статистически със значима скорост далеч от Слънцето.

Льоб вярва, че Оумуамуа е бил изтласкан и от друга от сила освен гравитацията на Слънцето. Професорът и негови колеги разгледали числата, които имат отношение към формата и размера на обекта, и стигат до заключението, че той не е с форма на пура, а вероятно е диск с дебелина по-малка от милиметър и с пропорции, подобни на платно. Но ако е бил слънчево платно, това щяло да проличи по ускорението, когато се отдалечава от Слънцето.

Разбира се, не всички учени са съгласни с теорията на проф. Льоб и вероятно никога няма да разберем какво точно е представлявал странният обект Оумуамуа.

Коментари по темата: „Харвардски учен смята странен астероид за извънземно творение”

добавете коментар...

 1. Аха

  Пак ли притопляме тази манджа?

 2. Жълт взе $$ за.последно

  Тръмп разреши добив на нефт в огромни територии от защитена арктическа Аляска

 3. Anonymous

  Еврейчето смята че това е ню йорк , от далече виждаш боклука.

 4. Anonymous

  Ави Льоб смята, че най-напред ще забележим „боклука” на извънземната цивилизация.

 5. Надежда Василева

  Той е бил Диск!
  И е носел ФБ от Вега.
  И ние сме го изпуснали ,от туткане с военни ,и край, един път минава диск от Вега.

 6. Стига глупости

  Всички знаят че елиъни няма!

 7. Anonymous

  Проект Аквариус” – проследяването на извънземни посещенията от 5 000 г назад.

  EBE(проект серпо) съобщават,
  че предците им преди 2 000 г. са оставили хуманоид, който да помага на хората да се развиват и
  да изграждат своя цивилизация.

  Така и не се споменава да идентичността на този хуманоид.

  Без съмнение, ако това бъде разсекретено, ще причини световна паника. MJ-3 са разработили
  план за освобождение на “Проект Аквариус”

  Според програмата:

  инф. ще бъде оповестявана публично с бавни темпове, константно,
  за да се запази спокойствие. Прикрепеният материал 5 съдържа брифинг за това как ще продължи
  по-нататъшното разсекретяване

 8. Anonymous

  О.адак(алеутски острови)

  Военен кораб:

  От водата изплува нло и обикаля кораба за 7-8мин.

Коментар