Технологиите, които отнемат най-много животи

Автомобилът е сред фаворитите за най-смъртоносна технологии в човешката история
(снимка: CC0 Public Domain)

С развитието на човешката цивилизация се увеличават и опасностите за живота. Историци и социолози отговориха на провокативния въпрос кои технологии отнемат най-много човешки животи.

Автомобилите, печатарската машина и домакинските уреди са предназначени да улеснят живота ни, но често могат да причинят смърт…! И все пак коя иновация убива най-много хора? Самолет, бензин или пистолет? Ето отговорите пред Gizmodo на капацитети в различни области:

Питър Нортън, асистент по наука, технологии и общество в Университета на Вирджиния, казва, че хората не умират от ръцете на други хора, а от технологията, която са измислили. Той смята технологиите в областта на корабостроенето и корабоплаването като най-смъртоносната иновация. Нортън отбелязва, че подобно на оръдията, корабите не убиват сами; те носят смърт поради ирационалните амбиции на хората, които са използвали тези технологии (опитвали са се да ограбят кораби, прехвърляли зараза от континент на континент, продавали роби и т.н.).

Джени Лий Смит, професор по история в Университета за наука и технологии в Хонконг, вярва, че за да разберете коя технология е най-смъртоносна, трябва да разгледате трите основни убийци на планетата: сърдечни заболявания, рак, респираторни заболявания. Има ли изобретения, които неволно са увеличили смъртността от тези заболявания? Двама „престъпници” се срещат едновременно: автомобили, които замърсяват околната ни среда, и химикали, които правят храната по-вкусна, но и вредна.

Блеър Щайн от историческия факултет на университета Кларксън смята, че е почти невъзможно да се отговори на този въпрос: „Всичко зависи от това какво разбираме под технология и инцидент”. Ако пешеходец случайно бъде прегазен от автобус, каква „технология” ще го убие? Предното стъкло, което нанася фаталния удар? Спирачки, които не работят достатъчно бързо? Слушалки, които пречат на пешеходеца да чуе автобуса? Също така е важно да се разбере дали автобусът наистина е убил пешеходеца, или шофьорът е този, който го е направил?

Джонатан Купърсмит, професор по история в Тексаския университет, дава ясен отговор. Най-големият убиец през последните 100 години е автомобилът. Всеки ден стотици хора умират при катастрофи, но на това се обръща много малко внимание. „Ако самолетни катастрофи или терористи убиват по 100 души на ден, ще вдигнете много повече шум. Вместо това ние възприемаме смъртта от кола като нормална”, отбелязва професорът.

Раджа Адал, асистент по история в университета в Питсбърг, има особено интересно виждане по въпроса. Според Адал, най-опасната технология е печатарската машина. И ако смятате, че ученият има предвид броя на нараняванията, свързани с работата, грешите! Адал вярва, че пресата като начин за разпространение на информация е виновна за подстрекаването към национализъм, отнел огромен брой животи.

Питър Шулман, асистент по история в Западния резерват на университета Кийз, развива забележителна теория. Той вярва, че технологията, която е причинила най-много смъртни случаи, е изобретена от Джеймс Бонсак през 1881 г. А това е механичният цигарен валяк. Автоматичната машина за навиване на цигари произвежда толкова продукти за минута, колкото опитен служител не може за един час! Шулман е убеден, че това е довело до глобална катастрофа в общественото здраве.

Коментари по темата: „Технологиите, които отнемат най-много животи”

добавете коментар...

  1. ха

    Като направим бърза статистика колко живеят хората сега и колко едно време, то може да се окаже, че липсата на технологиите е най-големия убиец. Да колите убиват много хора, но колко от спешните повиквания на линейки спасяват животи в замяна?

  2. Бейб,64

    Всички технологии правят стрес и нерви.
    Всъщност те променят реалността и колкото са полезни,толкова и не са.
    Това,което ги обединява е компютъра.
    Той е.
    И парите като цел на негояите програми.
    И ако се зададена изкуствения интелект въпроса къде отиват свръхпечалбите и
    какво полезно носят на човешкия вид – може и да отговори – ами кой му е виновен на човека ,при нас /андроидите/ няма такова нещо…или пък питайте военните и службите .
    Кой знае какво би отговорил ,пък и и за какво ли да се знае – всеки сам се спасява от технологиите.
    Бега в природата.

Коментар