Шеметен пазар на софтуера за хипер-автоматизация

Организациите бяха принудени да ускорят дигиталната трансформация в света на Covid
(снимка: CCO Public Domain)

Глобалният пазар на софтуер за хипер-автоматизация ще достигне 596,6 милиарда долара през 2022 година, прогнозира анализаторската компания Gartner. За сравнение, през 2020 г. този пазар се оценяваше на $481,6 млрд., а тази година очакванията са за $532,4 млрд.

„Хипер-автоматизацията се превърна от опция в условие за оцеляване”, коментира Фабрицио Бискоти, вицепрезидент на изследванията в Gartner. „Организациите се нуждаят от по-голяма степен на ИТ и автоматизация на бизнеса, тъй като са принудени да ускорят дигиталната трансформация в света след Covid-19, където цифровото развитие излезе на преден план”.

Gartner припомня, че хипер-автоматизацията е подход, който позволява на бизнеса бързо да дефинира и автоматизира възможно най-много процеси, като използва технологии като роботизирана автоматизация на процесите (RPA), нискотарифни платформи за разработка на приложения за кодиране (LCAP), изкуствен интелект (AI) и виртуална асистенти.

Инструменти като RPA, LCAP и AI се считат за програмно-агностичен софтуер. Това означава, че те могат да се използват в различни области. Според анализаторите, именно софтуерът, които не зависи от процесите, ще бъде най-търсен и ще послужи като ключов фактор за развитието на тенденцията на хипер-автоматизация.

По отношение на възвръщаемостта, Gartner очаква организациите да намалят оперативните разходи с 30% до 2024 г. чрез промени, свързани с внедряване на технологии за хипер-автоматизация.

Коментар