Е-обучение? Опасенията от късогледство у децата нарастват

Повечето време пред екрана води до по-бързо прогресиране на късогледство при децата
(снимка: CC0 Public Domain)

Ограниченията във връзка с пандемията, електронното обучение, забавленията на закрито като гледане на повече телевизия и играенето на видеоигри водят до драстично повишаване на случаите на късогледство при децата, предупредиха изследователи. За пореден път. Проблемът е част от причините, поради които все повече родители се притесняват от перспективата за нова серия на „е-образование” тази есен.

Ново изследване в областта разглежда две групи деца на възраст от шест до осем години в Хонконг. Д-р Джейсън Ям от Китайския университет в Хонконг, съавтор на проучването, обяснява, че „работата [с очи] на късо разстояние” – като четене, писане или гледане на телевизия – се смята за рисков фактор за развитието на късогледство. Обратно, увеличеното време на открито доказано има защитна роля.

Ограниченията заради Covid обаче принудиха хората да стоят на закрито. „В Хонконг училищата бяха затворени в продължение на месеци и дори съоръженията за отдих като детски площадки, спортни площадки и даже къмпинги на открито и селски паркове бяха затворени”, казва Ям, цитиран от The Gardian.

За своето проучване той и колегите му са ангажирали една група ученици през 2015 г. и друга група между 1 декември 2019 г. и 24 януари 2020 г., при започване на пандемията. Първата група е проследена в рамките на три години, втората – осем месеца. Наред с очните прегледи децата са наблюдавани и за времето, което прекарват на открито, за времето пред екраните, както и за други дейности, които биха могли да имат връзка със зрението.

Резултатите от изследването на 709-те деца в групата от „Covid-ерата” и 1084-те от групата „преди Covid-ерата” разкриват, че късогледството е по-често във втората група. Там около едно на три деца развива късогледство през трите години на експеримента. В групата на „Covid-ерата” едно от пет са станали късогледи само в рамките на 8 месеца.

„Нашето проучване показа, че по-малкото време, прекарано на открито, и повечето време, прекарано в занимания с очите на късо разстояние, включително времето пред екрана, е свързано с по-бързото прогресиране на късогледство. Може да звучи като безобидно състояние. Но всъщност то може да предразположи човек към множество очни усложнения и увеличава риска от необратима загуба на зрението по-късно в живота”, казва Ям.

Тези резултати са само знак за тенденция, защото за групата, проследена едва 8 месеца, все още е относително рано да се правят изводи, посочват учените. Джеймс Улфсън, професор по оптометрия в университета в Астън, обяснява, че сравнението на групите е относително условно заради различните периоди на проследяване. С други думи, едва след като втората група бъде наблюдавана три години, ще могат да се правят ясни изводи.

Едновременно с това наскоро бяха публикувани данните от изследване сред повече от 120 000 деца на подобна възраст в Китай. Те недвусмислено показаха трикратно увеличение на разпространението на късогледство през 2020 г. Най-тежки са пораженията при май-малките: при 6-годишните е измерено най-голямо увеличение на диоптрите.

В САЩ, където използването на дигитални джаджи сред децата е популярно отдавна, още през 2018 г. имаше данни, че 59% от децата на възраст 17-19 г. имат късогледство! От Американската оптометрична асоциация посочиха това като пряк резултат от интензивното боравене със смартфони.

Джеймс Улфсън от университета в Астън, казва, че вече има поне девет проучвания досега, които са установили увеличение на прогресията на късогледство по време на пандемията. Едно от тях предполага, че тенденцията може би е „частично обърната” след края на локдауните.

Децата трябва да затворят компютрите и дигиталните устройства и да прекарват повече време на открито, единодушни са изследователите, които се занимават с проблемите на детското зрение, особено в контекста на пандемията.

„Увеличаването на времето на открито недвусмислено показва, че има защитна роля срещу развитието на късогледство, според множество проучвания в различни страни. То е основен приоритет сред международните препоръки за стратегии за контрол и намаляване на късогледството”, казва прф. Ям.

Колко време трябва да прекарват децата на открито, за да са добре очите им? Поне два часа на ден, казва д-р Тамиша Фремпонг, главен асистент по офталмология в Медицинското училище в Икан и Нюйоркската болница за очи и уши.

Коментари по темата: „Е-обучение? Опасенията от късогледство у децата нарастват”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Не помня за коя азиатска държава (Тайван, Тайланд ….) имаше док. филм, за това, че се урбанизира за няколко десетки год. Съответно 95% от децата вече се отглеждат в градовете.

    При което последва късогледство за близо до 95% от децата. Причината – съвсем лесно откриват, че очните мускули за далекоглество не са развити. В града си между 4 стени или най-много между 2 сгради на улицата. Няма сменящи се пейзажи с различни дълбочини.

    Елементарно, но за пореден път виждаме как като се лишим от нещо приридно и приридата ни шляпва един шамар.

Коментар