Защо поскъпват РС-тата и кога ще се успокои пазарът

Цените на персоналните компютри скочиха с 10% за една година
(снимка: CC0 Public Domain)

Средните продажни цени на компютрите скочиха с 10% само за една година. Има две основни причини за случващото се на пазара, а в близка перспектива не се очаква ситуацията да се подобри.

Анализаторът Райън Райт от IDC изчислява, че през 2021 г. средната цена на лаптоп е достигнала 820 долара, докато през миналата година тя не надвишаваше 790 долара. Неговият колега Микако Китагава от Gartner посочва две причини за поскъпването.

Недостиг на чипове

Първата и основна причина е недостигът на чипове, отбелязва Китагава, цитиран в публикация на The Register. Дефицитът започна в края на 2020 г. като резултат от масовото пренасочване на хората към дистанционна работа, поради пандемията на коронавирус.

Милиони потребители по света спешно се нуждаеха от нови смартфони, компютри, офис оборудване и други устройства, за да организират домашен офис. Компаниите за чипове вече не бяха в състояние да се справят с непрекъснато нарастващите обеми поръчки, което доведе до недостиг.

Стремеж към по-високи печалби

Втората причина за поскъпването на РС-тата, според Китагава, е желанието на производителите на компютри да получат възможно най-висока печалба, дори при недостиг на полупроводникови компоненти. С ограниченото предлагане на чипове, някои компании предпочитат да ги използват в производството на по-скъпи настолни компютри и лаптопи, включително премиум модели.

Резултатът от този подход беше намаляване на производството на бюджетни компютри. Сред “жертвите” са хромбуците – евтини лаптопи с Chrome OS, насочени към образователния сектор. Но тук Microsoft ще се опита да поправи ситуацията. Редмънд подготвя свръхбюджетен мобилен компютър Surface, който ще конкурира хромбука.

Наред с устройствата, базирани на Chrome OS, преносимите компютри от корпоративен клас също станаха оскъдни, коментира Китагава. Експертът смята, че в бъдеще именно този сегмент ще страда най-много от липсата на компоненти.

Поскъпват и микро-компютрите

Клиентите вече плащат повече не само за системни модули и лаптопи. В края на октомври първо по рода си увеличение на цените обяви Raspberry Pi Foundation, известна в цял свят със своите евтини едноплаткови компютри Raspberry Pi.

Производителят също посочи недостига на компоненти като причина за покачването на цените. В резултат на това някои модели микро-компютри, по-специално Raspberry Pi Zero и Raspberry Pi 4 с 2 GB RAM, се оказаха дефицитни.

Разработчикът вдигна цената на Raspberry Pi 4 с 2GB RAM на $45. Технически това е един вид връщане към основите – толкова струваше компютърът до февруари 2020 г., когато цената му падна до $35.

Разочароващи прогнози

По-класните компютри и лаптопи стават все по-скъпи от техните бюджетни „роднини”, отбелязва The Register. Това е улеснено от триковете, които прилагат производителите при пускането на достъпни модели. Но всеки от тях в крайна сметка се оказва неизгоден за потенциалните купувачи.

За да запазят цената на евтините лаптопи и компютри на същото ниво, производителите пускат модели с по-малко оперативна памет или място за съхранение. Наблюдава се и тенденция лаптопите да се сглобяват от по-евтини компоненти.

Така например, вероятността от закупуване на SSD устройство с нискокачествени или дори “боклучиви” чипове памет се е увеличила рязко тази година. Това, между другото, също е следствие от недостига на полупроводникови компоненти.

Според анализатора Райън Рейт от IDC, не е ясно кога недостигът на чипове ще бъде преодолян. Ситуацията на световния пазар няма да се промени към по-добро поне до лятото на 2022 г., тъй като търсенето надхвърля предлагането, и е възможен нов скок в цените.

Проблемът не е в Intel и AMD

Райън Райт подчертава, че нито AMD, нито Intel, като основни производители на процесори за персонални компютри и лаптопи, са виновни за липсата на компоненти. Все още няма недостиг на техните продукти, за разлика от чиповете на други производители.

Като пример той посочва схемите за управление на захранването и USB-C контролерите, които струват не повече от $4, но са също толкова важни за компютрите, колкото и централния процесор. Все пак Intel има известен принос за поскъпването, тъй като цената на неговите клиентски процесори се е увеличила с 9% на годишна база.

Коментар