Електронните джаджи докарват безсъние

Популярните електронни устройства от рода на смартфони, таблети и лаптопи могат да променят навиците на хората да заспиват в определено време от денонощието. Използването на подобни джаджи води до безсъние, твърди изследване на учени от Харвард.

Джаджите излъчват светлинни вълни със специфична дължина, които могат да попречат за изработване на хормона мелатонин в човешкия мозък, отговорен за съня, предаде The Vancouver Sun.

Съвременните хора са претърпели биологична промяна и затова не могат да заспиват рано. Удивителен обаче е фактът, че човекът все още се опитва да се събуди с петлите, коментира професор Чарлз Чейслър. По неговите думи, в резултат на метаморфозата, хората започват да спят по-малко и като следствие не могат да се възстановят след работния ден.

По данни на австралийската организация Sleep Health Foundation, липсата на пълноценен 8-часов сън отнема живеца ни, лишава ни от ефективност и продуктивност в работата и още по-лошо – от добро настроение.

Чарлз Чейслър смята, че електронните устройства нанасят огромна вреда на хората. Проблемът идва от това, че естественото осветление е най-мощното средство за синхронизиране на т.нар. циркадианен часовник – биологичен механизъм, който контролира времето за сън. С появата на електрическото осветление, вътрешният превключвател на съня се е изместил с 6 часа назад.

По-рано учени от Университета Дюк установиха, че безсънието, причинено от електронните джаджи, влияе пагубно на жените, като предизвиква депресия. По природа, жените са ориентирани към многозадачност и следователно се нуждаят от повече сън. Недоспиването води не само до психични отклонения, но и до физически заболявания.

Коментари по темата: „Електронните джаджи докарват безсъние”

добавете коментар...

  1. Николай

    Бе те и мацките в леглото ми ми докарват безсъние, ама Харвард са решили да обвинят технологиите.

  2. Борис

    Е, ти може да си по-свободен и да имаш по-малко умствени занимания през деня, но не с всички е така. Ако не правиш нищо и 7 часа може да са много. Баба ми спеше по 4-5 часа максимум сумарно в денонощието и не е имала абсолютно никакви проблеми, така че ако си пенсионер не се учудвам, че спиш по-малко.

  3. Ккк

    e ti si bati pora,spish po 9 4asa… :/

  4. Борис

    Абсолютно вярно. Опитвам се да спя точно 9 часа, но не винаги се получава. При само 8 аз поне натрупвам умора, а възстановяването е трудно. Да се спи повече 9-10 часа също предизвиква негативна промяна в настроението и също може да предизвика психически -проблеми що се отнася до здравия индивид.

    Трябва да сме будни през светлата част от деня. Слънчевата светлина винаги влияе добре на настроението и жизнените функции.

Коментар