Софтуерният университет е факт, стартира на 16 февруари

СофтУни ще създава професионалисти в областта на софтуера и ще им помага да си намерят веднага работа

СофтУни ще създава професионалисти в областта на софтуера и ще им помага да си намерят веднага работа

Първият в България университет за практическо обучение на софтуерни инженери ще бъде открит в София на на 16 февруари т.г. СофтУни ще предложи висше образование, насочено към практиката, професия и работа за софтуерни специалисти, обявиха от учебния център, базиран в кв. Хаджи Димитър.

За разлика от други български университети, СофтУни ще наблегне на практическия опит. Целта е студентите да станат професионалисти в областта на софтуера и да си намерят по-лесно работа, за което университетът ще им съдейства.

По време на обученията студентите ще работят постоянно по проекти в екип, следвайки утвърдените практики в софтуерната индустрия, и ще трупат опит с програмирането и практическата разработка на софтуер.

Обучението в университета е разделено на 6 нива с продължителност по 4 месеца. През първите 3 нива (1 година) студентите учат основи на програмирането и уеб технологиите, обектно-ориентирано програмиране, бази данни и софтуерни технологии, използвани широко в практиката. Те са в интензивна форма на обучение и оформят начални умения на един софтуерен инженер.

След първата година е предвидено повечето студенти да започнат работа в софтуерните фирми. Следващите 3 нива се провеждат с намалено натоварване и предоставят по-тясна специализация за студентите. Те включват обучение по хардуер и системна администрация, софтуерно инженерство и управление на ИТ проекти, софтуерни технологии за напреднали, бизнес умения за ИТ специалисти, компютърна графика, интелигентни системи и други.

Предлага се опция и за получаване на университетска диплома за висше образование от един от университетите-партньори на СофтУни след допълнително обучение с продължителност 1 или 2 години в избрания ВУЗ.

Кандидат-студентите ще полагат изпит по програмиране, като преди него се организират безплатни 2-месечни подготвителни курсове. Ниво 1 за първия випуск започва на 7 май 2014 г., а първият подготвителен курс стартира в края на февруари 2014 г.

Софтуерният университет е създаден по инициатива на Светлин Наков, известен като лектор, софтуерен инженер, ръководител на софтуерни проекти, предприемач и вдъхновител на хиляди млади хора. Той е участвал като главна движеща сила в изграждането и развитието на най-големия обучителен център за софтуерни инженери в България – Софтуерната академия на Телерик.

Сред останалите членове на екипа са Христо Тенчев (изпълнителен директор и основател на XS Software), Теодор Куртев и Владимир Георгиев (част от екипа разработчици на учебната система на Софтуерния университет), както и Петя Гроздарска (студент в УНСС).

Преподавателският състав, начело със Светлин Наков, е внимателно подбран. Той се състои от практици, хора от индустрията, които са с изявени постижения и добри лекторски и менторски умения.

Първите 10% от най-добрите студенти от всеки випуск ще се обучават безплатно, както и т.нар студенти-наблюдатели, които има право на достъп до видеоматериали и други учебни ресурси от курсовете. Присъственото обучение струва 390 лева, а отнлайн обучението – 150 лв., според тарифата, обявена на сайта на университета.

Коментари по темата: „Софтуерният университет е факт, стартира на 16 февруари”

добавете коментар...

  1. Anony

    Пожелавам успех на г-н Наков. Ако има някой на когото вярвам в България – това е той! Нека всички млади хора да се учат, академиите стартираха – Телерик, СофтУни, Инфостарт и др.

  2. az

    Рекламка.
    Рекламка.
    А космодиск няма ли?

Коментар