Е-гласуването става гореща тема у нас

Е-гласуването може да повиши избирателната активност, особено сред сънародниците ни в чужбина

Е-гласуването може да повиши избирателната активност, особено сред сънародниците ни в чужбина

В Народното събрание беше демонстриран вчера вариант на машина за гласуване. Същевременно, президентът Росен Плевнелиев предложи да се проведе референдум дали да гласуваме по електронен път, а идеята му породи нови спорове и нападки между партиите.

На предстоящите евроизбори за първи път може да бъде въведено експериментално машинно гласуване. Парламентът дава възможност за демонстрация на различни машини, а обществената поръчка и окончателния избор ще направят от Министерски съвет, съобщи заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

Представената машина осигурява условия за гласуване на хора с увреждания. Хора, които са слепи, могат да бъдат насочвани чрез звук от слушалка в ухото си. За гласуване системата може да се задейства по различни методи като например – чрез бутон, който се намира на бюрото на председателя на изборната секция. Друг вариант е задействане чрез смарт карта, която се активира след като председателят на комисията се убеди в самоличността на гласоподавателя.

Презентацията на машина за гласуване в НС е част от поредицата инициативи във връзка с проекта на нов Изборен кодекс и се организира за трети път. От фирмата уверяват, че тайната на вота е гарантирана.

Същевременно, президентът Росен Плевнелиев предложи Народното събрание да вземе решение за провеждане на национален референдум по три въпроса, единият от които е: „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?”.

По неговите думи, този начин на гласуване води до повишаване на избирателната активност и е инструмент за повишаване авторитета на институциите. Президентът припомни, че при преброяването на населението в България през 2011 г. над 3 милиона наши сънародници се преброиха електронно.

В допълнение, той смята, че подобна възможност ще улесни в гласуването 1,5-те милиона български граждани, кои живеят и работят по света.

Отговорност на народните представители ще е да намерят законодателните решения, които да гарантират тайната на вота, заяви Плевнелиев.

„В редица страни има установени правни и технически гаранции, за да бъде защитено избирателното право на гражданина. Убеден съм, че електронното гласуване е бъдещето и колкото по-рано направим тази крачка, толкова по-устойчиво ще е решението”, каза той.

Идеята на президента не срещна одобрение сред управляващата партия БСП. „Добре е гражданите да казват какво мислят по всички важни неща на изборното законодателство. Проблемът е, че вкарването три месеца преди изборите, вътре в предизборната кампания за представители в ЕП, да се води дебат за изборно законодателство, е подмяна на темата в евровота”, заяви в ефира на БНР народният представител от ПГ на КБ Татяна Буруджиева.

По нейните думи, „това не е само PR на президента, но и опит да пречи на работата на НС”. Всяка от следващите години има избори и имаме възможност да проведен референдум без да се пречи през този дебат на изборите, допълни тя.

Коментари по темата: „Е-гласуването става гореща тема у нас”

добавете коментар...

  1. Иван Иванов

    Да не са луди от БСП и ДПС да отрежат клона на който стоят! Електронното гласуване и високата избирателна активност ще ги изпратят в небитието и те го знаят много добре!

  2. JiJo

    А обратната страна на електронното гласуване?
    Хваща някой лаптопа и от човек на човек – гласуваш за този пред мен, ето ти 50 лева.
    Или строява някой работниците си и иска да гласуват пред него за определена партия, иначе да си търсят нова работа?

  3. AA

    да на електронното глаcуване за избори и референдуми по важни въпроcи за държавата и електронното правителcтво … като в еcтония – нулева корупция.. уcтойчив разтеж … модерно общеcтво … cвободно и щаcтливо!

  4. Потребител

    Засега е-гласуването го виждам през крив макарон, а е хубаво да има такова.

Коментар