Военни учени превръщат морска вода в гориво

Горивото, получено от морската вода, изглежда, мирише и по същество е същото като всяко гориво на базата на нефт

Горивото, получено от морската вода, е същото като всяко гориво на базата на нефт

Изследователи от Военноморския флот на САЩ смятат, че най-после са намерили решение на проблем, който интригува учените от десетилетия: как да използват морската вода като гориво.

Технологията извлича въглероден диоксид и водород от морската вода и, използвайки каталитичен конвертор, ги преобразува в гориво чрез втечняване на газа.  „Това е голямо постижение за нас”, казва пред Асошиейтед Прес вицеадмирал Филип Кулом.

Твърди се, че горивото ще може да се използва не само от кораби, но и от самолети.  Очакваните разходи за самолети по тази технология са от порядъка на 3 до 6 долара за галон. Вече са проведени експериментирали със самолет, който лети с гориво, произведено от морска вода.

Д-р Хедър Уилауър, химик, е работила повече от десетилетие по този проект и сега е изпълнена с ентусиазъм. „За пръв път сме в състояние да разработим технология, при която получаваме едновременно CO2 и водород от морска вода. Това е голям пробив”, казва тя.

След като екипът демонстрира работеща технология, предстои следващата стъпка – да се организира производство в промишлени количества. Но преди това, в партньорство с много университети, експертите искат да повишат количеството въглероден диоксид и водород, които се получават.

„Ние демонстрирахме, че това е осъществимо, сега искаме да подобрим ефективността на процеса”, обяснява Уилауър. Горивото може да се използва в съществуващите двигатели за кораби и самолетите, уверява вицеадмирал Кулом.

Горивото, получено от морската вода, изглежда, мирише и по същество е същото като всяко гориво на базата на нефт. Все пак изследователите са предпазливи и казват, че може би ще са необходими поне десетина години, преди американските кораби да започнат да произвеждат тяхното собствено гориво директно на борда.

превод: Мая Тодорова

Коментари по темата: „Военни учени превръщат морска вода в гориво”

добавете коментар...

  1. Gorolom

    Не казват колко ще отровят тази вода и нас – тези които се къпем в нея и ядем риби от там.

  2. Б.Б.

    когато изгорим океаните какво ще правим с толкова много сол.

  3. Българин

    Да пропилеем всички ресурси на планетата.

Коментар