Кражбите през Apple Pay процъфтяват

Кибер-измамници използват активно платежната система Apple Pay за престъпления с банкови карти, в частност за покупка на скъпи продукти от магазините на Apple, пише Гардиън. Това става чрез откраднати лични данни и информация за банкови карти.

Надеждността на самата система Apple Pay не се поставя под съмнение. Престъпниците не могат да пробият системата за кодиране, за да активират плащания, но се възползват от друго слабо място във веригата – банките.

Схемата е проста: с помощта на откраднати лични данни към нов iPhone се привързва открадната банкова карта, след което измамниците звънят в банката емитент, за да потвърдят операцията. Процедурата за потвърждение може да бъде доста сложна, но някои банки избират по-опростен начин – потвърждение чрез номера на социалната осигуровка.

Обикновено банката изисква потвърждение само на последните четири цифри от номера на осигуровката. Мошениците се сдобиват с тях чрез кражба на самоличност – статистиката сочи, че над 11 милиона американци годишно стават жертва на подобни престъпления.

След като се легитимират пред банките, измамниците започват да пазаруват скъпи продукти. Подобни покупки се извършват най-вече от магазините на Apple, които продават луксозни стоки и приемат плащания чрез Apple Pay.

Мащабът на аферата изненада финансовата индустрия. Загубите се изчисляват на милиони долари и продължават да нарастват.

Повечето банки, въвлечени в престъпната схема, предприемат стъпки за засилване на сигурността на процеса на привързване на картата към даден смартфон. Apple, от своя страна, гарантира високата надеждност на платежната си система.

В момента Apple Pay се ползва от над два милиона души, основно в САЩ. Системата е лидер на пазара за мобилни плащания, който се оценява на около 5 млрд. долара и привлича като магнит престъпния контингент.

Коментари по темата: „Кражбите през Apple Pay процъфтяват”

добавете коментар...

  1. :-)

    IT почти във всички не технологични корпорации се смята за мръсна дума. То и в технологичните сме им трън в очите но понеже нямат друга алтернатива ни търпят …за сега 🙂

  2. (c:

    Е, вие какво очаквате от банкери, освен да се осерат брутално?

    В цял свят най-ниско платените IT-та са точно в банковия сектор. Защото за големите банкерчета те са обслужващ персонал, като касиерките и чистачките.

    Резултатите са на лице (или по-точно на гъз).

Коментар