Страхове и липса на визия възпират облака у нас

Родната „облачна” действителност доминираше в дискусиите за ролята на клауд технологиите в бизнес-трансформацията, организирани в рамките на конференцията IDC Cloud Leadership Forum в София

Родната „облачна” действителност доминираше в дискусиите за ролята на клауд технологиите в бизнес-трансформацията, организирани в рамките на конференцията IDC Cloud Leadership Forum в София

Преходът към облака може да донесе много ползи за дейността на дадена организация, но у нас все още стъпките към клауд инфстраструктури не винаги са мотивирани от ясен и осъзнат стремеж към положителна бизнес-трансформация в рамките на цялостна визия за бъдещото развитие.

Често пъти към облака се пристъпва просто защото е модерно. Понякога липсва необходимият мащаб, за да може облачните технологии да покажат достатъчно ясно своите предимства. Не са редки случаите, когато изобщо няма разбиране за това какво е облакът и какви са неговите предимства – бъркат се понятията като виртуализация и облачни системи.

Това усещане за родната „облачна” действителност доминираше по време на кръглата маса за ролята на клауд технологиите в бизнес-трансформацията, организирана в рамките на конференцията IDC Cloud Leadership Forum в столичния хотел Балкан. Кръглата маса бе една от общо 4 паралелни дискусии, посветени на облачните предизвикателства.

Модерно е да се правят облачни решения. Това е смешен, но достатъчен мотив за немалко организации, посочиха участниците в дискусията. В същото време бизнесите, които се боят да пристъпят към облачни решения, изтъкват не по-малко несериозни причини – сигурността на данните. „Виждаме оградата си и си мислим, че сме в безопасност, макар че тя може и да е доста рехава”, шегуваха се участниците в дискусията относно предимствата на сигурността на „in-house” решенията пред защитата на облачните системи.

По-големият проблем е, че облакът следва да е средство за развитие в рамките на обща и цялостна визия, а у нас често няма такава визия. Колкото и да се правят оптимизации на бизнес-процесите, резултатът е съмнителен, докато няма цялостно и дългосрочно виждане.

Проблем е и фактът, че някои потребителски организации не са наясно какво всъщност представлява облакът. Бъркат се ключови понятия като „облак” и „виртуализация”. Вина за това донякъде имат и доставчиците, тъй като те често рекламират пакетни („бънделирани”) предложения като „облачно решение”.

Развитието на по-добри продукти, нуждата от мобилност и на работната сила, и на потребителите, както и стремежът за по-бързо достигане до пазара са факторите, които мотивират организациите да пристъпят към миграция към облака. Подобрената комуникация с клиенти и партньори е друг фактор, който мотивира въвеждането на клауд системи.

Безспорно важно при подобни стъпки е постигането на ценова ефективност и намаляване на разходите, но в световен мащаб този фактор има все по-малко значение в дневния ред на бизнес-организациите.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Страхове и липса на визия възпират облака у нас”

добавете коментар...

  1. бай Програмист

    Най смущаващото в облака е ,че ако ти спрат акаунтите, ти спира целия бизнес,може да е случайни примерно някой заразен комп да блъвне я спам я някой вирус и ти ставаш лош а сега доказвай че не си…:)Целия ти бизнес зависи от някви менове дето са на хиляди километри от теб, нито си ги чувал, нито си ги виждал и ей така с лека ръка си качващ данните и целия бизнес на техни сървъри.. не е много файско май, поне аз така мисля

  2. Програмист

    да плащаш на час за да ползваш нещо какво предимство е? това е най-големия недостатък

  3. XYZ

    Дидку, Дидку…

  4. Дидку

    Ех, какво ли разбират булгарските мутри и мутреси? Крадене и пране пари, офшорки и т.н. Най-големите булгар фирми са на кредитни мутри, не им требат облаци, а швейцарски сметки и политически имунитет.

    Та какво ще се обяснява на една мутра за облачни технологии?

  5. aha

    Облачни глупости … да облачно е на вън в момента

  6. :o)

    Големите надежди и прогнози как облаците щели да завладеят ИТ нещо не се случват…
    Явно предимствата са по-малко от недостатъците.

Коментар