Отворени данни ще решат много проблеми на София

На платформата opensofia.info вече е публикувана информация за бюджети, обществени поръчки и финансирани проекти

На платформата opensofia.info вече е публикувана информация за бюджети, обществени поръчки и финансирани проекти

Публикуването на бази данни за София в отворен формат може да има позитивен ефект върху качеството на живот в столицата и най-вече върху прозрачността и отчетността на администрацията, смятат експерти в областта.

Вече е изработен примерен списък от 130 набора с данни, които инициаторите от неправителствения сектор и бизнеса искат да бъдат отворени в машинночетим формат.

Такива данни са транспортната схема и разписанията на градския транспорт, разрешенията за строеж, местоположението на уличните лампи, декларираните и обявените паметници на културата, годишните финансови отчети на общинските дружества, декларациите за конфликт на интереси на общинските съветници, свободните места в детските градини, информация за ремонтите, водените дела, жалбите и сигналите на гражданите и много други.

Ако тези данни бъдат публикувани, много от проблемите на Столична община могат да получат интересни и иновативни решения, се казва в съвместното изявление на няколко организации, сред които НПО Линкс, Асоциация за развитие на София, представители на академичната общност и софтуерната асоциация БАСКОМ.

Столична община първа в страната е стартирала процес по отваряне на публични данни на местно ниво. С подкрепата на програма „Европа” по проект на НПО Линкс и със съдействието на Асоциация за развитие на София е разработена платформа OpenSofia.info, където са публикувани сборните бюджети на СО от 2012 г. до сега, обществените поръчки от 2011 г., както и финансираните проекти по програма „Култура”.

Отварянето на данните може да помогне, например, при избор на детска градина и училище за децата, при паркиране в синята зона, за определяне на собствен маршрут за придвижване, да информира за замърсеността на въздуха, за това къде са пътните ремонти и задръстванията, къде отиват парите от местните данъци и такси и т.н.

Коментар