Потребителски опасения и митове за ЕЮ домейните

Идеята на разширението .ЕЮ е да е максимално близко по звучене до неговия първообраз .eu

Идеята на разширението .ЕЮ е да е максимално близко по звучене до неговия първообраз .eu

Изминаха почти две седмици от пускането на новите .ЕЮ домейни – европейската идентичност на Кирилица. Официалното събитие по представянето им на 31 май привлече вниманието на множество медии и ИТ компании, както и на трите водещи хостинг доставчици в България.

Въпреки, че домейни с разширение .ЕЮ се продават свободно от почти всички доставчици, от тях само хостинг компания ICN.Bg е Акредитиран Регистрар на EURid, което й дава възможност да продава тези домейн имена на най-ниска пазарна цена от 9.50 лв.

Появата на .ЕЮ домейните породи множество дискусии в онлайн пространството -основно относно тяхната полезност и практическа приложимост. Свързахме се ICN.Bg в лицето им на Акредитиран Регистрар, поддържащ тесен контакт с регистъра EURid, за да получим отговор на нарастващия брой въпроси.

Защо EURid избраха точно ЕЮ за разширение, а не например ЕС или ЕК?

Идеята на .ЕЮ е да е максимално близко по звучене до неговия първообраз .eu. Няма как да се използва ЕС например, защото това е Еквадорския национален домейн. Целта на EURid е да даде възможност на всеки народ в Европа да пише на собствения си език и да използва специфични символи, каквито например има в Кирилицата – Ч, Щ, Ш, Я.

Кой е основния недостатък на ЕЮ домейните?

Не можете да използвате имейли, свързани с тези домейни. Причината за това е, че IDN-те все още не се разпознават от мейл сървърите.

Не се ли пренасити онлайн пространството от множество нови TLDs и IDNs?

Факт е, че в последните години се появиха множество домейн разширения, които на пръв поглед за масовата аудитория изглеждат странни. Политиката на ICANN обаче все повече им отделя внимание, набляга се и на маркетинга им, което ги прави популярни. Кирилските домейни все още имат своите проблеми, но и те набират сили и до година-две ще бъдат на нивото на останалите. Вижте какво се случва с .РФ (Российская Федерация).

Може ли да кажем, че този домейн дава по-голяма сигурност?

Невъзможно е един домейн да даде сигурност. Самото твърдение е абсурдно, понеже няма как един домейн да е по-сигурен от друг. Сигурност се гради на хостинг ниво, има софтуерни и хардуерни решения за защита. Домейнът по-скоро се свързва с идентичност и брандово позициониране.

Кога е удачно да си закупим .ЕЮ домейн от ICN.Bg?

Препоръчваме го за всеки, който има свежи идеи за промоции или рекламни кампании. Идеите на потребителите изненадват и нас самите. Най-търсени са точно простичките домейни, които са кратки, лесни за запомняне и смислени. Част от най-любопитните са домейни, свързани с ресторантьорството и туризма, онлайн търговията, организирането на събития. Забелязваме и регистрации, използващи името на регистранта. Хората са доста креативни, например последният ни регистриран домейн е „админ.ею”.

Коментари по темата: „Потребителски опасения и митове за ЕЮ домейните”

добавете коментар...

  1. 22

    На мен .еу ми иглежда по-добре от .ею

  2. Киро

    Ами, руснаците получиха – .рф и .рус, а ние само .ею (европейски юпита)… щото .бг много приличало на бразилското .br!

  3. Нико

    Подкрепям първия коментар. Можеха поне .ес(европейски съюз) да го направят или колкото и нещастно да звучи .еу(европейска уния), тъй като в съседните ни страни които ползват кирилица точно така е наименованието на този тъй наречен блок от държави.

  4. ха

    Думата юниън никак, ама никак не звучи на български. Това е все едно да викаме еуро, вместо евро. Между другото имаше такъв натиск, но ние си устояхме правото да му викаме евро. Сега, обаче нещата са повече от смехотворни с това *.ЕЮ.

    Аз вече дадох мнение, че можеше да се нарече *.ед и да е съкращение на “Европейска държава”. Но очевидно евросъюза не е нито държава, нито общност, а е една измислена сбирщина (то май от там искаха хората *.ес домейн – от “европейска сбирщина”).

Коментар