Блокирането на интернет причинява милиардни загуби

Опитите за ограничаване и блокиране на интернет достъпа и отделни услуги ще причиняват все по-големи щети на икономиките

Опитите за ограничаване и блокиране на интернет достъпа и отделни услуги ще причиняват все по-големи щети на икономиките

Ограничаването и блокирането на интернет нанася огромни щети на държавите, които го практикуват, сочи проучване на института Брукингс.

В периода юли 2015 – юни 2016 г. най-значителни са били ограниченията на интернет трафика в Индия и Ирак (по 22). Следват Сирия (8), Пакистан (6) и Турция (3). По две блокирания е имало в държави като Бангладеш, Бразилии, Северна Корея, Конго, Уганда и Виетнам, а по едно – в Алжир, Бахрейн, Чад, Етиопия, Либия, Мароко и Саудитска Арабия.

Блокирането на интернет удря по местните икономики. Така например, Египет, където през 2011 г. властите ограничиха сериозно достъпа до интернет заради масовите бунтове, претърпя преки загуби от 90 млн. долара само за пет дни.

В последните години употребата на интернет от бизнеса нарасна значително по целия свят, което означава, че всяко блокиране или ограничение на трафика се отразява още по-осезаемо на икономиките.

Според изследването, през 2015 г. интернет е донесъл 960 млрд. долара на САЩ, или около 8% от целия БВП на страната. Този дял е още по-голям във Великобритания – 12,4% от БВП през настоящата година, по прогноза на The Boston Consulting Group. В Южна Корея показателят е 8%, а в Германия – 4%.

В периода на изследването най-големи щети от блокиране на интернет е претърпяла Индия – $970 млн., следвана от Саудитска Арабия с $470 млн. и Мароко с $320 млн. Загубите в Бразилия се оценяват на $116 млн., а в Турция са $35 млн.

Блокирането на интернет и уеб услугите се прави от властите по различни причини. Така например, в Бразилия правителството блокира няколко пъти работата на месинджъра WhatsApp, заради отказ на местното представителство на услугата да разкрие данните на разследвани потребители.

Индийските власти пък ограничиха работата на интернет доставчиците в северния щат Харяна през февруари тази година, когато там се провеждаха масови протести, заради недостига на работни места, както и на места във висшите учебни заведения.

Същевременно, статистиката сочи, че броят на опитите за ограничаване и блокиране на интернет достъпа и отделни услуги расте с всяка изминала година. Авторите на доклада предупреждават правителствата, че подобни опити ще причиняват все по-големи щети на техните икономики.

Коментари по темата: „Блокирането на интернет причинява милиардни загуби”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    И въпреки всичко, има разлика между планирани и реални печалби. Пропусната печалба не е същото като загуби. Оправете си терминологията 🙂

    Ако не ти позволят да продадеш 10 тона домати, имаш загуби, защото те се развалят и след известно време ги нямаш.

    Дрехи, електроника, streaming music, чат и реклами по уеб страниците не се развалят. Ако продадеш по-малко, това е пропусната печалба. Но, по никакъв начин не е загуба.

Коментар