3-кратен ръст на софтуерната индустрия у нас за 10 години

България има бързо разрастващ се ИТ сектор, което позволява чрез натрупания опит и познания да бъдат използвани най-новите технологии за органично развитие на индустрията и създаване на оригинални продукти за износ на световния пазар, смятат специалисти от бранша.

„Нашата страна е известна в цял свят със своите висококвалифицирани софтуерни специалисти. Към момента 10 000 технологични компании оперират на пазара в България, като приходите са нараснали с 5% и са около 5,5 милиарда евро за тази година”, заяви Георги Гергинов, изпълнителен директор на софтуерната компания NaXex Technological Development.

Софтуерният сегмент се развива изключително динамично и за последното десетилетие е утроил своите размери. Специалистите, заети във високотехнологични компании, към момента са близо 50 000, но за да можем да наблюдаваме бъдещо развитие на сектора, са необходими поне още 20 -30 000 ИТ таланти, смята Гергинов.

Развитието на ИТ индустрията в България е от ключово значение за позиционирането ни на световната технологична карта, убеден е мениджърът. Управляваната от него компания NaXex Technological Development разработва софтуерни решения за световната финансова индустрия и участва в редица социални проекти.

По думите на Гергинов, в момента се наблюдава непрестанно развитие на едни от основните двигатели на четвъртата индустриална революция – навлизане на смарт устройствата в бизнеса, събиране и обработка на големи данни (big data), облачни технологии и свързаност на всички устройства.

NaXex ще участва на международната конференция ISTA този месец в София, която, според Гергинов, дава възможност на българските компании да погледнат към глобалния пазар, да обменят опит и да пренeсат най-добрите практики в страната ни.

Коментари по темата: „3-кратен ръст на софтуерната индустрия у нас за 10 години”

добавете коментар...

  1. XXX

    Тоя ***** Георги Гергинов не е никакъв специалист, а е един *****.

  2. Стар програмист

    Как имали нужда от 20-30К програмисти/специалисти?!!! Толкова хора стоят безработни – програмисти с по 10-20 години опит в различни технологии. Дори не им отговарят като кандидатсват онлайн. Дори скоро не съм виждал обява за джуниър програмист. А Телерик и тем подобни бълват хиляди “програмисти” на година. От тях някои стават, но всички си мислят, че разбират. В обявите за програмисти искат гении, а после се оказва, че си е съвсем стандартна скучна работа без искане за много акъл и знания. Назначават си с връзки вече и с кариеристи и профани се напълни професията. Кашата е пълна, а постоянно се пускат недадекватни статии и обяви.

  3. гост

    За съжаление известни сме с евтинията, даже веднъж четох че въпреки че сме в Европа сме били с близки заплати до индийските, което говори лошо.

  4. 5% = 30%

    3-кратен ръст на софтуерната индустрия у нас за 10 години

    300%/10год. = 30% ръст всяка година

    обаче

    приходите са нараснали с 5% и са около 5,5 милиарда евро за тази година

  5. hp

    Ала бала .

Коментар