Навлизат слънчеви панели с 22% ефективност

SolarSity планира да доставя слънчеви батерии на 200 хиляди домакинства всяка година

SolarSity планира да доставя слънчеви батерии на 200 хиляди домакинства всяка година

Компанията SolarCity, един от основателите на която е предприемачът Илон Мъск, обяви най-ефективните слънчеви батерии за потребителския пазар. Твърди се, че ефективността достига 22%, докато предишният рекорд беше 21,5%, дело на конкурента SunPower.

Резултатите са потвърдени от независимата тестова лаборатория Renewable Energy Test Center. Очаква се производството на новите модули да започне още този месец, след отваряне на завода на SolarCity в Буфало с капацитет 9-10 хиляди панела дневно.

SolarSity планира да доставя слънчеви батерии на 200 хиляди домакинства всяка година. Панелите са разработени на базата на нов технологичен процес, който позволява значително да бъде намалена стойността на производство.

КПД на новите панели е увеличен с 30-40%, в сравнение със стандартните модули от същия размер. Твърди се също така, че панелите на SolarCity работят по-добре в условия на повишена температура на околната среда.

22% КПД не е абсолютен рекорд за слънчеви батерии. НАСА, например, използва в своите космически програми два пъти по-ефективни модули. Но по отношение на цена и достъпност, решенията на SolarCity са привлекателни за крайния потребител и се очаква да добият широка популярност.

Коментар