Новото „голямо нещо” в софтуера: DevOps

След 5 години фирмите, които все още не са възприели подхода DevOps, няма да могат да са конкурентни на пазара, заявиха от Асоциацията на софтуерните инженери

След успеха на конференцията ASE SoftCon 2015, посветена на социално-когнитивните умения, Асоциацията на софтуерните инженери подготвя и първа по рода си конференция у нас на тема DevOps – новия метод за разработка на софтуер, който се налага бързо в глобален мащаб

Софтуерните компании у нас трябва да са готови за следващото „голямо нещо” в своята индустрия – DevOps. Новият подход за разработка на софтуер навлиза бързо на развитите пазари и клиентските организации вече изискват от своите софтуерни партньори да го прилагат в работата си. Това задължава и българските фирми да бъдат подготвени с най-актуалната технология на софтуерно осигуряване.

В крак с тази тенденция на 30 октомври у нас ще се проведе първата по рода си софтуерна конференция ASE DevOps 2015. Тя е дори леко закъсняла, според специалистите, защото подходът DevOps (Development + Operations, или съчетаване на разработването с останалите ИТ операции) набра скорост изключително бързо и подобен форум трябваше да се случи още преди 2-3 години, споделиха от Асоциацията на софтуерните инженери (АСИ), която организира събитието.

„Така, както „agile” разработването през 90-те беше нещо обещаващо и много значимо, което повлия сериозно върху цялата софтуерна индустрия, така и DevOps днес се задава като следващото „голямо нещо” в този сектор”, коментира Мартин Кулов, председател на Управителния съвет на АСИ.

По неговите думи, след 5 години фирмите, които все още не са възприели подхода DevOps, няма да могат да са конкурентни на пазара. DevOps ще повлияе сериозно върху целия ALM (Applications Lifecycle Management) и е следващото логично продължение на този процес.

Много фирми практикуват съчетаването на разработката и операциите, макар и да не наричат това точно DevOps. С особена сила практиката важи за малките фирми. При тях необходимостта от DevOps е най-голяма, защото малките фирми имат нужда да автоматизират процесите и да се съсредоточат върху по-ценните функции в работата с клиентите.

Облачните технологии, които навлизат все по-активно в практиката, софтуерът като услуга (SaaS) и задаващите се цялостни системи в „интернет на нещата” (IoT) още повече задължават софтуерните фирми да прилагат DevOps. Тези нови технологични решения изискват много чести „релийзи” – редовно обновяване на софтуера. Именно затова DevOps е от решаващо значение.

Конференцията ASE DevOps 2015, която ще се състои на 30 октомври в СТЦ Интерпред – София, ще бъде еднакво полезна и интересна за няколко групи специалисти:

  • разработчиците ще открият какво може да се постигне чрез платформата, за да подобрят работата си;
  • QA специалистите ще установят новата си роля в практиката, свързана с честите софтуерни релийзи, преосмисляйки цялостната си връзка с всички отдели, подчинена на бързината;
  • техническите ръководители ще добият представа как да организират работата на екипите, стъпвайки на DevOps;
  • директорите на софтуерни компании и на ИТ отдели ще узнаят защо се налага тази тенденция и с какво може да допринесе за подобряване на крайния продукт.

Глобалната тенденция е подходът DevOps да се налага все повече в софтуерната индустрия. Ако искат да са в крак с технологичните трендове, софтуерните фирми у нас трябва да обърнат внимание на това ново „голямо нещо”, подчертаха от АСИ.

Асоциацията организира по-рано този месец първата по рода си конференция за софтуерни инженери ASE SoftCon 2015 с акцент върху социално-когнитивните умения – събитие, което премина при много висок интерес. Конференцията събра експерти от най-различни специалности и нива в софтуерната индустрия. Разработчици, мениджъри на екипи и QA специалисти се оказаха еднакво въвлечени в проблематиката.

„Сега задачата ни е да достигнем до повече хора, говорейки за социално-когнитивни умения”, сподели Кулов след конференцията. Това не е лека задача, тъй като за мероприятия като ASE SoftCon 2015 трудно могат да се съберат професионалисти от цяла България – например за специалистите от Варна е непосилно да пътуват до столицата за еднодневно мероприятие. Именно затова темата ще бъде продължена по друг, по-достъпен начин: чрез уебинари.

Събитията с подобен формат ще продължат да развиват знанията на българските софтуерни специалисти в сферата на социално-когнитивните умения (или т.нар. меки умения). По този начин специфичната тематика ще достигне до повече професионалисти и ще се „разпредели” по-равномерно сред специалистите в страната.

Уебинари по темата за социално-когнитивните умения ще се провеждат през цялата година. Освен че ще помогнат посланието да достигне по-лесно до повече софтуерни експерти из цялата страна, уебинарите ще подготвят специалистите за следващата SoftCon догодина, издигайки нивото им на знания в тази област, посочиха от АСИ.

Коментари по темата: „Новото „голямо нещо” в софтуера: DevOps”

добавете коментар...

  1. =

    Nе ми е ясно каква е връзката между меките умения и DevOps…

    Коментара на Тодор може би е най смисленото нещо в тази статия.

  2. Димитър Иванов

    Браво за мнението на Тодор Николов, особено за последните 2 изречения.

    И малка поправка от коментара, който направих по-долу – не искам да кажа, че тази тенденция DevOps е абсолютно безмислена или няма определен смисъл в цялостната архитектура в ИТ сфера, но нека не надуваме балона със статии като тази, и по-скоро да следим какво пишат хора като Тодор Николов.

  3. Тодор Николов

    Работя за водещ софтуерен гигант. Поддържаме SaaS за клиенти и правим цялостен съпорт и интеграция на решения. Поддържаме и private Cloud, базиран на DevOps. В този контекст DevOps е методиката, която ползваме за осъществяване на облъчните услуги и техния automation. Използваме CSA, SA, OO, ALM което значи Cloud Service Automation, Server Automation and Operation and Orchestration, Application and Lifecycle Mgmt. Да, това с а продукти на ХП. Винаги ми е било трудно да дефинирам точно смисъла на ДевОпс като общо понятие. Дано съм полезен на някого с краткото описание, къде и как го ползваме. За мен си остава валидно златното правило за техническите умения – Операционна Система, Бази Данни и приложно програмиране – примерно UNIX, DB, C++/Python. Това прави един специалист търсен и желан навсякъде. Останалото по технологиите е наистина алабализъм и въпрос на макс. месец занимание.

  4. Борис

    Статията си е очевидна реклама на конференцията, при това наистина не добра реклама.
    DevOps философията далеч не е безсмислена, но въпросното и название се използва за щяло и нещяло. Ето една добра статия по въпроса и за това защо няма ясна дефиниция, защо DevOps се използва неправилно, какво предтавлява наистина и т.н.

  5. Димитър Иванов

    И аз точно си мислих да напиша едно бла-бла, когато ми хрумна идеята, че явно тези, които не могат да развият сериозни и задълбочени технически умения ще +/ се хвърлят в бла-бла-то, в голямата говорилня или конферентни разговори или оперативки, презентации за презентациите или както искайте го наричайте…

  6. Програмист

    цялата статия е бла бла

  7. програмист

    Цялата статия изглежда така, че иска да придаде много важност на съвкупност от бля бля бля.
    Нищо конкретно общи балалайки, термини и думички.Поне това е моето мнение.

  8. Hmm

    @UU I za kakvo se iskat deistviq? Za da ti plashtat za neshto koeto edin script moje da pravi mnogo po-dobre ot teb?

  9. Пак програмист

    Има прост принцип, винаги пишеш така, че да можеш да направиш релиз във всеки момент. От нови думички и алабалистики няма нужда.

  10. UU

    От един ИТ специалист се искат деиствия, ако се работи по метода на тази статия – ще има фалити.

  11. @_@

    Аз бих казал новото голямо нищо, но това е въпрос на гледна точка.

Коментар