Проучване: Само 10% от ИТ кадрите искат работа в чужбина

Ключът към по-успешна кариера е допълнителното обучение, смятат 90% от анкетираните ИТ специалисти (източник: CCO Public Domain)

Едва 10% от българските ИТ специалисти вярват, че могат да получат по-добри възможности за развитие в чужбина, сочи анкета сред 150 реализирани софтуерни инженери от различни организации у нас, проведена от международната компания за ИТ услуги Endava.

Според най-много участници в допитването – 90%, ключът към по- успешната кариера е допълнителното обучение. Близо 40% споделят, че биха търсили по-добри перспективи и със смяна на работното място.

„Имаме служители, които се прибират в България, след като са работили или учили в страни като Германия, САЩ и Австралия”, твърди Мариела Христова, управител на офиса на Endava в София.

Участниците в анкетата отчитат и неравномерното представителство на двата пола в сектора. Като основни причини за това те посочват по-силния интерес на мъжете към материята и това, че са привлечени от професията още в ранна възраст.

Диспропорцията се обяснява и с факта, че жените намират по-лесно реализация в други области. Едва 10% смятат, че липсват подходящи програми за насърчаване на развитието на дамите в ИТ сферата.

„Като цяло, в сектора се наблюдава увеличен интерес към професиите програмист и софтуерен тестващ от представителите на нежния пол. Уверени сме, че скоро ще наблюдаваме изравняване в процентите”, споделиха от компанията.

Според проучването, най-интересни за ИТ специалистите са професионалните обучения и програми за повишаване на квалификацията, като от тях се интересуват 85% от анкетираните. На второ място се нареждат трейнингите за развитие на лидерските умения, а на трето – езиковите обучения.

При избора на работа ИТ експертите държат много на приятния офис с добра, комуникативна локация. Това е ключов фактор за близо две трети от участниците в допитването.

Половината от анкетираните признават, че търсят и стимули като ваучери за храна, допълнително здравно осигуряване, програми за отстъпки и спорт. За все повече хора от бранша са важни и гъвкавото работно време, възможността за работа от вкъщи и допълнителните почивни дни.

Коментари по темата: „Проучване: Само 10% от ИТ кадрите искат работа в чужбина”

добавете коментар...

  1. служител

    Статията е пълна лъжа. М. Христова е некомпетентна. Текучеството от способни кадри е голямо, поради ниските заплати и грубото отношение.

  2. Lazzarus

    @Бастун

    При 2% практическа ставка и средно малко под 86000 $ годишно, колко ли получават швейцарците…

    Упс, забравих, че БГ е “Швейцария на Балканите”…

  3. Brazer

    Както повечето нормални и здравомисллещи не може да ни устройства ниския стандарт на живот в България. Да пътувам и дори в центъра на столицата да виждам бедност, мизерия, дупки, разбити улици, неграмотно направени ремонти кърпежи, далавери, простотия, престъпност на всички нива.

    Не благодаря не искам да живея в такава държава нито искат децата ми да израстнат в такава лоша среда.

    Повече от 10 години съм в чужбина дори за лятна почивка не мисля да се връщам в това блато България. Ниския стардарт, евтиния и посредствен живот – това не са никакви предимства и стимули за връщане назад.

  4. Saevar

    напълно съм съгласен с колегата под мен (Бастун),
    живея в Скандинавия и мога да го потвърдя, вземам около 80 000 евро (около понеже ние сме в крони) плащам 40 % данък, 1 двустаен апартамент наема му е 1.200 евро намесец и то не в центъра, 1 бира в кръчмата е 10 евро, 1 хляб е 3 евро, но хубавия хляб като едно време в БГ от пекарната си е 6 евро, тоест за новодошъл няма да му хареса, по-добре е да имаш твой апартамент от колкото да плащаш наем, аз съм тук от 20 години и имам свой….

  5. Бастун

    Това втренчване в брутната западна заплата е меко казано оптимистично. След данъци и осигуровки остават макс 60%. При една брутна заплата от 8000, която е оптимистична за средностатистическият западноевропейският пазар, чисти за ерген остават около 4500. Това не се среща във всяка фирма и не е заплата, която автоматично взема всеки. Чисти заплати от 8-10 000 на месец са тотална утопия в западна европа. В Калифорния да но там само наема унищожава половината, че и отгоре.

    При по-висок стандарт, което означава по-високи разходи за всичко освен може би храна(с изключение на заведения) и нищожната разлика от средните приходи за професии с висше образование(и не само), мисля че заплата 3-4 пъти по-висока от средната за професии с образование в България не е никак зле. Само наем на прилично тристайно жилище започва от 1000 евро с разходите в зависимост от района и държавата.

    В заключение, доходите са близки като крайна сума след данъци а разходите са значително по-ниски в БГ. Ако заплатата ви е основният аргумент за миграция, няма голям смисъл. Добра заплата можете да получите в софтуерният сектор и в България. Ако ли не, вероятността това да стане на запад също е малка. Може на пръв поглед да ви се стори супер висока но реалността бързо ще ви се избистри.

    По-забавно става ако сте семейни и съпругата или съпруга не са програмисти. Но това е друга история.

  6. :о)

    Не знам дали истински добрите програмисти на запад не си докарват по 8-10К евро на месец,
    но щом казваш че е добре спрямо там, добре е 😀

    Очаквам вълна ИТ Мигранти към България на хубавите заплати 🙂

  7. Йордан

    Всъщност положението в ИТ сектора никак не е лошо. Един добър програмист (наистина добър, не псевдо-програмистите, които се навъдиха напоследък) в момента без проблем си докарва 3-4 хиляди евро чисти в България. Не че това са много пари на фона на това, което взимат добрите специалисти на Запад, но с такава заплата можеш да живееш повече от добре тук.

  8. Romix

    Ха-ха каква нарочна нагла грешка да лъжат овцете. Никой нормален човек как да не го вижда това, че най-добрите възможности за развитие са точно и единствено и само в чужбина.
    Дори неграмотните роми го знаят това.

Коментар