Русия е застрашена от емиграция на ИТ кадри

Руската софтуерна индустрия търпи спад в резултат на кризата от коронавирус
(снимка: CC0 Public Domain)

Браншови организации на разработчиците на софтуер в Русия предупредиха с писмо премиера Михаил Мишустин, че в периода 2020-2021 г. около 10-15 хиляди ИТ специалисти могат да напуснат страната, съобщават местни медии.

„Индустрията за разработка на софтуер е високо интелигентна индустрия, с висок праг на влизане, създаваща технически сложни продукти, за които са нужни години, а в случай на фалит на компаниите възстановяването им ще бъде изключително трудно или невъзможно”, се казва в писмото, подписано от Наталия Касперская – председател на асоциация „Отечествен софт” и Валентин Макаров – председател на асоциация „Руссофт”.

Като се вземе предвид, че фондът за заплати е около 80% от разходите на ИТ компаниите, рецесията в отрасъла ще доведе до намаляване на персонала, предупреждават авторите на писмото, цитирани от РБК.

Според скорошна анкета, средните приходи на руските разработчици на софтуер през май са намалели почти наполовина, в сравнение със същия период на предходната година, а повече от 10% от компаниите съобщават за спад от над 90%.

За да подкрепят ИТ индустрията, Касперская и Макаров молят правителството да я признае за засегната от пандемията, което ще даде на компаниите достъп до предприетите от правителството мерки за подпомагане на бизнеса.

Двете асоциации настояват още за отлагане на плащането на осигурителни вноски и данък върху доходите на физическите лица от компаниите, произвеждащи ИТ продукти, през 2020 г. и за периода 2021-2024 г., както и за подпомагане и/или субсидиране на държавното потребление на местни ИТ продукти.

По-рано браншовите асоциации предлагаха на Министерството на съобщенията различни варианти за подкрепа на ИТ индустрията. Компаниите успяха да получат одобрение за редица мерки, но оттогава съответно правителствено решение не е прието.

В средата на май президентът Владимир Путин обеща, наред с други неща, да разгледа ситуацията в областта на комуникациите и информационните технологии, но засега ИКТ не са включени в списъка на секторите, които са най-засегнати от епидемията.

В началото на май асоциацията Руссофт проведе проучване сред ИТ компаниите относно плановете им за намаляване на персонала. 15% от анкетираните признават, че планират да съкратят повече от 10% от служителите си, а общо 42% планират съкращения.

Според Валентин Макаров, около 20-25 хиляди души могат да загубят работата си заради кризата, докато годишното увеличение на броя на програмистите, главно от редиците на завършилите образование, е 15-17 хиляди души.

„Годишното увеличение на броя на програмистите ще се неутрализира с две трети от напускането на опитни разработчици. Това означава, че през 2020 г. за първи път от всички 17 години на изследване можем да видим спад в износа и, разбира се, спад в продажбите на вътрешния пазар”, коментира Макаров.

В същото време представител на услугата за търсене на работа HeadHunter казва, че все още не смята ИТ индустрията за сериозно засегната от пандемията, тъй като не е имало масови съкращения и излизане на ИТ специалисти на пазара през април и май.

Коментари по темата: „Русия е застрашена от емиграция на ИТ кадри”

добавете коментар...

 1. :o)

  за всички русофилчета : МАТь ТВАЯ 🙂 ще се погрижи за вас 🙂
  със заплатите на ей тия ИТ емигранти 🙂

  Иначе е ясно, че Софтуер сериозен се развива само в БЕЛИ държави.
  И половината от тия заети “руски” специалисти са работили за някоя Американска или Китайска компания – разработчици на софтуер по поръчка 😉

  Иначе МАТь ТВАЯ РАШША софтуер какъв има? Някой познат в света с който да се работи в някоя сфера? Поне 1 жизненоважен за света Руски Софтуер?
  Незнам, ако не се смята сектор “Броене на Ушанки” и “Автоматика на сАмАвАръй” 🙂
  СМЕШНИ!

 2. Anonymous

  Виждам, че няколко души правят грешката да приравняват криза в даден сектор с уволнения.

  Уволненията са в секторите с малка добавена стойност, нискоквалифициран труд и/или сериозна конкуренция.

  ИТ секторът е с много висока добавена стойност, висококвалифициран труд (което често е спорно), а конкуренцията е основно при аутсорсинга.

  Самите ИТ компании гледат да си задържат кадрите, защото са далеч по-трудно заменими от, да кажем, общите работници, а и огромните им печалби им позволяват тази гъвкавост.

  Това по никакъв начин не означава, че тези компании не са засегнати от кризата – най-малкото свиват наемането на нови служители и не започват нови проекти.

 3. Фофу

  Nginx напусни ще командваш когато си у вас. На обществени места се налага да спазваш малко култура. И можеш примерно да говориш смислени неща, не просто да излезеш и да пляскаш обиди. Но явно ти държиш да покажеш колко си тъп.

  Относно миризмата, далеч съм от теб, така че ако нещо ти мирише, ще да е от твоето обкръжение.

 4. india great again

  Mahabharata

 5. Nginx

  Фофу дръпни сифоня и затвори вратата(напусни), че се размириса яко на ла*на. Да не си ходил да се къпеш във варненския залив? По всяка тема гледаш да се изкажеш, ала мирише много на гумно.

 6. Anonymous

  Миналата година
  DHL стартира доставки с дронове в Китай.

  Времето за доставка е сведено на 8 мин от 40мин за 8 км, а
  разходите са намалели с 80 %.

 7. Меланиа

  Теория на коня:спиро: в операцията

  Няма уволнения
  обаче индиците ще ги наемат за копейки.

 8. Anonymous

  не смята ИТ индустрията за сериозно засегната от пандемията , тъй като не е имало масови съкращения

 9. Фофу

  Nginx изчакаг първо ти да се иза kа по темата и да се види титаничната ти мисъл.

  И да, чебурите са на поста очевидно и заработват усърдно.

 10. Един

  И руските хакери вече бягат от Русия. Сибирският концлагер се срутва. Няма как да не се изсмея. 🙂 🙂 🙂

 11. Българин

  Може да напуснат, може да не напуснат. И от САЩ много хора може да напуснат с тази политика на Тръмп.

 12. Anonymous

  Ще отидат в m$ и ще работят за индици.

 13. Anonymous

  Ще отидат в гугъл и ще работят за индици.

 14. Anonymous

  Ще отидат в лондон и ще работят за Индици.

 15. Anonymous

  подписано от Наталия Касперская – председател на асоциация „Отечествен софт”

 16. Nginx

  Само липсва ФоФу да цъфне тука и да се иза kа, пардон да се изкаже по темата.

 17. ??

  В смисъл, че те досега не са напуснали, но точно сега са решили да започнат да емигрират?

  Понеже рецесията е само в Русия и назапад всички са отворили врати и портфейли да раздават пари на всеки, който отиде?

Коментар