Защо виждаме екраните с вълнички на видео

Особеностите на ТВ екраните и мониторите ги правят трудни за заснемане с камера
(снимка: CC0 Public Domain)

Всеки е забелязал, че изображението на монитора и телевизионния екран, заснето с камера, изглежда различно от реалното. Дори и с добра камера, не винаги е възможно да се снима без странни отражения и дъгови шарки. Защо се случва това?

Дори във филмите телевизионният екран и мониторът изглеждат зле – тe са покрити с вълнички и дъгови шарки. Затова създателите на филми, когато е необходимо да фокусират кадър върху работещ телевизор, често наслагват изображение върху екрана.

Ако направите снимка на компютърен монитор или екран на лаптоп, вероятно изображението, което получавате, ще бъде покрито със странни „дъгови шарки”. Екранна снимка от десктопа на компютъра е твърде различна от тази, направена с камерата на смартфона.

Защо се получават тези различия? Една от причините е, че когато човек гледа движещо се изображение на екрана, всъщност вижда набор от голям брой изображения, които се променят толкова бързо, че мозъкът ги „изглажда” и създава илюзия за движение. Реално, изображението не се движи.

Друга причина компютърният екран да изглежда странно е честотата на опресняване, т.е. броят на кадрите, които цифровият екран може да покаже в секунда. Екранът се опреснява няколко пъти в секунда. Очите ни не хващат този процес (защото мозъкът го изглажда), но камерите го „виждат”. Ето защо всяко снимка на компютърния екран се различава много от истинската.

Също така стари монитори и телевизионни екрани актуализират картината, използвайки сканираща линия, която преминава по цялата ширина на екрана, образувайки изображението. Камерата на смартфона заснема само частта от екрана, която в момента е осветена от тази линия.

Проблем е и т.нар. моаре, което се появява, когато се насложат два периодични мрежести шаблона. Снимките на компютърен монитор изглеждат странно, защото екранът се състои от малки пиксели с различни цветове (червен, син и зелен). Пикселите на камерата също са съставени от червени, сини и зелени цветове с приблизително еднакъв размер. Припокриването им води до образуването на моаре.

Коментар