За какво ѝ е на Facebook собствена криптовалута?

Целта на Libra е да „овласти милиарди хора”, казват инициаторите на проекта
(снимка: Libra Association)

Libra – собствената криптовалута на Facebook – може да стартира още през януари, според Файненшъл Таймс. Проектът вероятно ще бъде по-ограничен от своя доскорошен план, който също бе доста съкратен спрямо първоначалния.

Криптовалутата Libra вероятно ще бъде подкрепена едно към едно от щатския долар. Пускането на Libra все още очаква одобрението на регулаторите, според трима неназовани източници. Facebook и Асоциацията Libra, която управлява проекта, отказват коментар по темата.

Facebook не предизвика особена радост с проекта Libra, който значително промени целите и обхвата си, откакто асоциацията стартира публично в средата на 2019 г., коментира CNET. Криптовалутата трябваше да стартира през настоящата година, но очевидно това няма да се случи.

С течение на времето някои партньори се оттеглиха от проекта, немалко подробности се промениха, а законодатели разкритикуваха плановете. Въпреки това Facebook настоява, че ще продължи.

За какво ѝ е на Facebook криптовалута?

Това всъщност не е „криптовалутата на Facebook”. Libra е проект на Libra Association, чийто съосновател е Facebook. Асоциацията, която ще служи като паричен орган за криптовалутата, казва, че целта на Libra е да „овласти милиарди хора”, цитирайки 1,7 милиарда възрастни без банкови сметки, които биха могли да използват валутата.

Но Facebook все пак има собствен интерес към дигиталните пари Libra. Социалната мрежа управляваше виртуална валута, наречена Credits, в продължение на около четири години – като начин за извършване на плащания за игри във Facebook. Марк Зукърбърг, изпълнителен директор на Facebook, заяви, че изпращането на пари онлайн трябва да бъде толкова лесно и просто, колкото е и изпращането на снимки.

Libra е създадена, за да направи по-лесно и по-евтино за хората прехвърлянето на пари онлайн, което също може да привлече нови потребители в социалната мрежа. Но Зукърбърг призна, че ако хората използват Libra, това вероятно ще бъде от полза за Facebook, тъй като ще направи рекламата в социалната мрежа по-желана и следователно по-скъпа.

Facebook може да има и други планове за Libra. Ново дъщерно дружество на фирмата ще поддържа „портфейл” за съхранение и използване на цифровата валута. Първоначално наречен Calibra, портфейлът беше прекръстен на Novi през май с мисия „да помага на хората по целия свят да получат достъпни финансови услуги”. Анализатори от RBC Capital Markets заявиха, че тези услуги вероятно ще включват игри и търговия.

Ще има ли Facebook пряк контрол над Libra?

Краткият отговор е не. Facebook е един от членовете на Асоциацията Libra – организация с с нестопанска цел, която ще служи като фактически паричен орган за валутата. Асоциацията се надява да нарасне до 100 члена, повечето от които ще вложат по около 10 милиона долара, за да стартира проектът.

Всеки член ще има един и същ глас в асоциацията, а тя самата е със седалище в Швейцария. Така Facebook технически няма да как да има по-тежко мнение за решенията на асоциацията от който и да е друг член.

Въпреки това, Facebook изигра огромна роля в началните фази на проекта Libra. След стартирането на мрежата, казва Facebook, „ролята и отговорностите на социалната мрежа ще бъдат същите като тези на всеки друг основател”.

Защо толкова членове на асоциацията отпаднаха?

Изглежда, че някои от по-големите членове-основатели охладняха към проекта Libra. Седем от първоначалните 28 учредители – тоест четвърт от тях – се отказаха още преди учредителното заседание на Libra Association в Женева. Сред напусналите са гигантите PayPal, eBay, Stripe и водещите оператори на финансови услуги Visa и Mastercard.

Напускането им бе голяма загуба, тъй като тези членове можеха да внесат своя опит в плащанията и паричните трансфери. В момента асоциацията има 27 члена.

С какво Libra се различават от другите криптовалути?

Подобно на всички други криптовалути, Libra ще съществува изцяло в цифров вид. Човек няма да може да получи физическа банкнота или монета. И подобно на другите криптовалути, транзакциите на Libra ще се записват в софтуерен регистър, известен като блокчейн, който потвърждава всеки трансфер. Блокчейнът Libra първоначално ще се управлява от учредителите, но се очаква в дългосрочен план да се превърне в напълно отворена система.

Libra ще бъде обвързана с реални активи – формат, широко известен като стейбълкойн (стабилна валута). По това валутата ще се отличава от биткойн и много други криптовалути, които не са подкрепени от нищо и се „люлеят” неконтролируемо, тласкани от спекулации.

Първоначално планът беше да се използва набор от активи, за да се фиксира стойността на Libra. Асоциацията не посочи какви ще бъдат тези активи, но поясни, че те ще бъдат деноминирани в основни световни валути като долара и еврото, които не се колебаят интензивно всеки ден. Асоциацията ще купува повече такива базови активи, за да създава нови монети Libra, когато хората искат повече от криптовалутата.

Не е ли това поредната търговска хватка на Facebook?

Има такива опасения. Facebook се се слави като компания, която държи на поверителността. Мнозина подозират, че целта на социалната мрежа е да се добере до финансови данни и да продава още по-добре таргетирани реклами. Естествено, Facebook казва „не се притеснявайте”. Не че някой е очаквал да каже нещо друго.

Коментар