3D технологията SpatialLabs помага не само на дизайнерите

Лаптопът ConceptD 7 с технология SpatialLabs е предназначен за 3D дизайнери и разработчици
(снимка: Acer)

Не само дизайнерите могат да се възползват от технологиите за триизмерна визуализация, вграждани в съвременните дисплеи – това споделиха мениджъри на компютърния производител Acer по време на глобалната онлайн пресконференция на компанията Next@Acer 2021.

По-рано тази година Acer се похвали с новите си 3D дисплеи, благодарение на които триизмерни модели могат да „плуват във въздуха” пред очите на потребителите – особено такива, проектирани чрез специализиран CAD софтуер. Тогава компанията обяви технологията SpatialLabs наред с предизвикателство за дизайнерите от цял свят, приканвайки ги да разработят полезни приложения на системата.

Много дизайнери се свързаха с нас, споделиха топ-мениджърите на Acer. Триизмерните преживявания намират приложение във всякакви сфери на живота. Един пример са виртуалните музеи: чрез 3D технологията за визуализация техните експонати могат да се показват виртуално, пред всякаква аудитория, от цял свят, при това в детайл – осигурявайки приближение, каквото реално в действителния музей е невъзможно.

3D визуализациите намират място и в образованието, споделиха от Acer. Възможността да се „извадят” триизмерни обекти „от екрана” и да се въртят, разглеждат, приближават и модифицират е безценна за учащите и студентите от много специалности, като се започне от инженерните науки и се стигне до медицината.

Като част от проекта си за достъпност на триизмерните изображения Acer обяви и нов лаптоп ConceptD 7 с технология SpatialLabs за 3D изображения, насочен към 3D дизайнери и разработчици. Лаптопът е оборудван също с платформа Nvidia Studio, включваща графични карти GeForce RTX 3080.

„Целта на Acer е да разруши преградите между хората и технологиите”, коментира Джери Као, главен оперативен съдиректор в Acer. „SpatialLabs е чудесен пример в преследването на тази цел. От компютърно проектиране на продукти и архитектурни разработки до 3D графики, дизайнерите могат да възпроизвеждат 3D проектите си в стереоскопичен формат, докато работят, за да вземат по-правилни решения навреме”, допълни той.

По идея лаптопът може да бъде свързан и към допълнителен 2D екран, което позволява създаване и редактиране на съдържание върху 2D екран и преглед на промените в реално време в 3D изображение на екрана на самия лаптоп.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар