Без опция за хибридна работа служителите бихa избягали

Много служители вече започват работа без изобщо да стъпват в офиса на фирмата
(снимка: CC0 Public Domain)

Ако нямат опция за хибриден начин на работа, повечето служител биха напуснали работодателя си, разкри ново проучване на Microsoft. Информацията е важна за всеки, който управлява бизнес и държи да задържи екипа си.

Според изследването, около 51% от служителите биха напуснали работа, ако бъдат лишени от настоящата възможност да комбинират отдалечена и офисна работа. Както Microsoft твърди в публикация в блога си, хибридната работа се е превърна в „задължителна” в резултат на пандемията.

Мениджърите на човешките ресурси (HR) изглежда са съгласни относно ползите от хибридния формат за служителите, отбелязва ZDNet. Около 59% от хората, вземащи решения в областта на човешките ресурси, споделят, че „хибридната работа има положителен ефект върху психическото благополучие на работната сила”.

Проучването е проведено между 7 и 15 октомври 2021 г. с участието на 2046 служители и 504 HR мениджъри в Обединеното кралство. Констатациите идват на фона на нарастващ брой признаци, че в части от Европа и САЩ се надига вълната на „голямото напускане”. Колко време ще продължи тя – никой не се наема да прогнозира.

Според официални данни, около 4,4 милиона американци са напуснали работата си само през септември в търсене на по-добри условия на фона на стегнат пазар на труда. Подобна е картината и в Обединеното кралство, където работа са напуснали рекордните 979 000 души. Според същите данни, това се дължи на напускания и оставки, а не на уволнения и съкращения.

Куриозно откритие в проучването на Microsoft е, че цели 36% от работещите в Обединеното кралство, които са започнали нова работа след началото на пандемията, на практика са „включени при работодателя, без изобщо да стъпват на работното място”. Това е оказало въздействие върху социалния елемент на работата.

42% съобщават, че са имали затруднения да изградят взаимоотношения с нови колеги. 33% споделят за липса на насоки от мениджърите си. 24% казват, че им е трудно да се научат да боравят с нов софтуер и приложения. 23% имат усещането, че не успяват да спечелят доверието на колегите си. 21% смятат, че не могат да се впишат във фирмената култура.

Въпреки тези проблеми, служителите и мениджърите по човешки ресурси вярват, че ползите от хибридния начин на работа надвишават несгодите.

Коментари по темата: „Без опция за хибридна работа служителите бихa избягали”

добавете коментар...

  1. к

    Естествено

  2. :o)

    Глупости на търкалета, Американски коментари из социалните мрежи и изсмукани от пръстите проучвания.
    Работодателите определят правилата на играта.
    някой ще седи без работа, защото искал незнам какво си – да бе сигурно 🙂

  3. Anonymous

    Правилно само така.

Коментар