Бъдещето е в хибридния модел на работа

По-скоро е ограничаващо, отколкото освобождаващо, че се налага да работим в някои ако не и в повечето случаи дистанционно, смята бизнес консултантът Ани Хира
(снимка: личен архив)

Всякакъв тип работа може да бъде „изнесена”, но нищо не може да замени „живия контакт” както с колегите, така и с клиентите, казва Ани Хира, бизнес консултант „Човешко развитие”, в коментар по актуалната тема за работата от вкъщи в условия на пандемия. Според нея, обменът на енергия, идеи, както и творческият заряд са в пъти повече, когато сме заедно на живо, защото сетивата не са ограничени и всички „трептим на една честота”.

Работата от вкъщи размива ролите, смята Ани Хира. По-скоро е ограничаващо, отколкото освобождаващо, че се налага в някои, ако не и в повечето случаи да работим дистанционно. Това, което може би се подобри, е да се види, че може да работим и в пъти повече, защото ако в офиса може да направим 3-4 живи срещи за деня, то виртуално може да ги докараме до 8-10, но дали ефектът и усещането за удовлетвореност, за разнообразие и за смисъл са същите?

Относно управлението, то не се е променило съществено, защото лидерските и човешки качества се проявяват успешно или не независимо от обстоятелствата, споделя Хира. Добрият мениджър се адаптира бързо и адекватно и когато този човек зачита важността на хората си, той е способен да мине и през най-голямата криза подкрепен и разбран. Същото важи с пълна сила и за служителите – „скатавките” се видяха още по-ясно, а тези, които работеха много, сега работят още повече.

„Лично за мен е по-важно да говорим за новия тип на организация на времето”, споделя Ани Хира. За разлика от другите промени, през които сме минавали в живота и в процеса на развитието си, днес сме поставени в ситуация, в която „утре-то” не ни е гарантирано. В този смисъл е важно е да има редовна отворена комуникация, както вътрешна, така и външна, и е въпрос отново на бърза адаптация и приемане на факта, че живеем ден за ден и „тук и сега” действително е единственото, което имаме.

Целта е да ограничим „щетите”, които не са само материални, а често и емоционални, коментира Ани Хира. Дори да се твърди, че кризата ражда възможности, голяма част от нас сме повече губещи, отколкото печеливши, макар тази ситуация да извади на преден план още по-ясно кои са нашите устои и принципите, с които няма да направим компромис.

Бъдещето, както и настоящето е в изграждане и утвърждаване на хибриден модел на управление и работа, тъй като е засилена нуждата да имаме „свободен” избор, който понякога изобщо не е свободен, но е необходимо да можем да поемаме повече лична отговорност и да разчитаме все повече един на друг за преценката си, казва Ани Хира.

Коментари по темата: „Бъдещето е в хибридния модел на работа”

добавете коментар...

  1. Всичко е баланс

    Аз бих подкрепил статията. Ако първата ни реакция е да си запазим личното пространство и удобство, ценното ни време, и т.н., то аз се питам до каква степен сме полезни за някаква обща цел по висша от нас самите? И ако за такава ”не ни пука”или ”през екрана” става някак си се питам как човек еволюира или се развива? От както свят светува човека е преживял с група, в общество, ако 1+1=3 то компанията и хората в нея печелят 🙂 . Разбирам, че да си напуснеш комфортната зона за да се срещнеш с колеги и да изградиш доверие на база разговори свързано с лични интереси, проблеми, и т.н. не е толкова зле, пък и то не е черно или бяло за да говорим за феодализъм.

  2. :o)

    Бъдещето е – за всеки , както е най-ефективно за позицията му на работа.
    Някои сфери ще умрат ако се движат от брадясали и космясали туземци по халат в стаичката си дОма.

    По този случай – към двамата по-надолу:
    Излезте малко в ГОЛЕМИЯ И СТРАШЕН СВЯТ извън пещерата си.
    Ако офиса е аквариум за рибки, вашето е Пещера Съевата Дупка 😉

  3. Работещ 100% Remote

    Работата, която може да бъде 100% дистанционна – не е нужен никакъв хибрид. Работя повече от 6 години дистанционно и никога не ми е било проблем и не бих се върна назад във времето да ходи като роб всеки ден с безсмислени пътувания до някакъв централен офис, стъклен аквариум за рибки.

    За щастие такава ми е професията, че може да се работи напълно и изцяло дистанционно и НЕ СА ми нужни никакви хибридни модели. Напълно удовлетворен съм, работя много по-добре имам спокойствие сигурност и спестено ценно време и лично пространство какво повече от това ми трябва? Сигурно още действат остарелите разбирания на стари подчинени хора и ръководители – феодали.

  4. мхм

    Пълни глупости, от 2 години работя от вкъщи и не бих се върнал да работя в скапан офис никога! Жив контакт дрън-дрън.

Коментар