Повечето служители очакват работата от дома да остане норма

Само 20% от анкетираните служители предпочитат да работят от офиса на пълен работен ден
(снимка: CC0 Public Domain)

Според ново проучване на Zoom и Survey Monkey, повечето дистанционно работещи (65%) предпочитат хибриден модел на работа, при който през част от времето ходят до офиса, а през друга част работят от дома си, като съотношението между тези два модела е приблизително равно. Сред останалите анкетирани половината биха предпочели да прекарват по-голямата част от работното си време в офиса, а другата половина се надяват да са у дома през повечето време.

Подобна картина очерта и друго проучване – проведено от Arlington Research. Според него, 68% от работещите се надяват на хибриден модел на работа, при който съчетават ходенето до офис и работата от къщи в балансирано съотношение.

Поради събитията от последната година, повечето служители (72%) вярват, че техните работодатели ще въведат по-„освободена” политика за работа от дома, след като пандемията приключи, казва Survey Monkey. Само 20% от анкетираните твърдят, че предпочитат да работят от офиса на пълен работен ден. Около 15% от анкетираните казват, че предпочитат да работят на пълен работен ден от домовете си, отбелязва TechRepublic.

Arlington Research пък сочи, че делът на тези служители, които нямат търпение да се завърнат в офиса присъствено и да работят на пълно работно време там, когато стане възможно, е 28%.

Специално работещите в технологичния сектор имат малко по-различна нагласа по този въпрос, според Survey Monkey. При тях една четвърт (24%) заявяват, че биха предпочели да работят на пълен работен ден от домовете си.

Възрастта е фактор по отношение на нагласите откъде да се работи. Предпочитанието на по-младите служители е да разделят времето си между офиса и дома, като повече от това време прекарват в офиса. Една десета казват, че биха искали да се върнат на пълно работно време в офиса. Около половината (46%) от респондентите споделят, че работодателите им са им позволявали да работят от вкъщи и преди пандемията, така че е закономерно тази тенденция би продължила и след Ковид-ерата. 54% пък казват, че работят от дома си само заради пандемията.

Според Arlington, около три четвърти от работилите дистанционно по време на пандемията отчитат, че се чувстват „по-зле” в резултат на дългосрочната работа от дома. Четирима от всеки десет споделят, че се чувстват много по-стресирани.

По-голямата част от работещите (80%) вярват, че техните работодатели ще им позволят да работят по графиците, които искат, и след пандемията, установила е Survey Monkey. Така е, защото около две трети от анкетираните споделят, че вече са били запитани относно плановете на работодателите за връщането на служителите по офисите.

Все пак засега повечето работещи (60%) нямат представа кога евентуално ще се случи това „завръщане”. От тези, които имат представа по въпроса, повечето (59%) са очаквали това да се случи през март, 10% – през април, а останалата част очаква подновяването на офисната работа да се случи някъде между май и октомври.

Две трети от респондентите казват, че са „нетърпеливи” да се върнат на работа лично. Това е два пъти повече от дела на хората, които казват, че се „страхуват” от връщането в офиса и личния контакт (31%).

Образователните работници са най-нетърпеливи да се върнат на официалното си работно място (73%). Сред държавните служители само 47% имат желание да се завърнат по офисите си. Сред работещите в сферата на технологиите 58% казват, че искат да се върнат в офиса, докато 40% предпочитат домашния офис.

Над половината участници в проучването (58%) посочват, че използват повече инструменти за сътрудничество сега, отколкото по същото време на миналата година. В същото време само 53% казват, че тези инструменти са улеснили работата им.

Сред работниците на възраст над 65 години по-често се среща виждането, че онлайн инструментите за сътрудничество не улесняват работата.

Интересно е наблюдението на Arlington за значението на възрастта като фактор за продуктивността и лекотата на работа в условията на работа от вкъщи: около 66% от т.нар. „милениали” (родените между 1981 и 1996 г.) и „Поколението Z” (родените между 1997 и 2012 г.) се чувстват уморени, стресирани и пресирани на работа – в сравнение с едва 34% от „бейби-бумърите” (родените през 1946-1964 г.) и „Поколението X” (родените през 1965-1980 г.).

Коментари по темата: „Повечето служители очакват работата от дома да остане норма”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Абе те служителите очакват, но обикновено става каквото кажат шефовете. По цоц време имаше един лаф – ти трябва да натиснеш, там където началника набляга

  2. jj

    Отдавана съм го казал, който бачка на комп, трябва да ходи веднъж в седмицата до офиса да се види с колеги и да обсъдят тва-онова за 2 часа и до там. Не ежедневни безсмислени мийтинги и простотии на бездарни меринджеи да си оправдават нереално високите за свършената работа заплати.

  3. Мехмет

    Защо да ходя до работа. Мръзи ме.

  4. Анонимен

    В офиса е гадно. Друго е да си цъкам от вкъщи.

  5. Anonymous

    Ще стане ама друг път

Коментар