Virgin Hyperloop ще вози товари, не хора

Високоскорстните влакове на Virgin могат да се движат със 1000 км/ч
(снимка: Virgin Hyperloop)

Футуристичната влакова услуга Virgin Hyperloop, която обещава нова ера в пътуването, ще се фокусира върху превоза на товари, а не на хора. Промяната в посоката на развитие се дължи на проблеми с глобалната верига за доставки и Covid. Компанията вече е освободила около 100 свои служители.

„Глобалната верига за доставки претърпя драматични промени през последната година, отчасти поради световната пандемия. „Virgin Hyperloop като компания отговаря на силното търсене на клиентите за карго-базирана „хиперлуп” система и ще фокусира ресурсите си върху доставката на този продукт”.

Дългосрочната визия на компанията все пак си остава „да се обърне към мобилността на пътниците”, гласи изявление, на което се позовава BBC News.

DP World – логистична организация, която е собственост на правителството на Дубай и мажоритарен акционер във Virgin Hyperloop, заяви, че „фокусирането върху товарните превози е по-лесно – има по-малък риск за пътниците и по-малко регулаторен процес”.

Свръхскоростният начин на превоз е замислен за първи път от технологичния предприемач Илон Мъск. Той предложи високоскоростна транспортна система във вакуумна тръба в изследователска статия от 2013 г. Идеята е капсулите да пътуват през тръбите с повече от 1000 км/ч по магнитни коловози, подобни на тези, използвани от съществуващите маглев влакове.

Има няколко фирми, които работят по превръщането на идеята в реалност. Една от тях е собственост на самия Мъск. Другата е част от групата Virgin на британския предприемач и милиардер Ричард Брансън.

Според експерти, подобна транспортна система трябва да реши огромен брой технически предизвикателства. Например, в момента тя не може да се справи със завоите, така че пистите трябва да са по права линия. Освен това разходите за изграждане на такива системи в мащаб биха достигнали милиарди.

Коментар