Принудителното връщане в офиса разгневи служителите

Служителите, които изпитаха всички предимства от дистанционната работа, не са щастливи от връщането в офиса (снимка: CC0 Public Domain)

Мерките за принудително връщане на служителите в офисите, предприети от големите ИТ компании, не дадоха очаквания резултат. Приходите от бизнеса не се увеличиха, но за сметка на това служителите са ядосани, сочат проучванията.

Новата тенденция сред ИТ компаниите да принуждават служителите да се връщат в офиса, заплашвайки ги с проблеми, не проработи в полза на работодателите. Капитализацията и приходите на корпорациите не се увеличиха в резултат на това, а единственото, което получиха в замяна, бяха гневът и недоволството на работниците, лишени от комфорта на дистанционната работа.

Всичко беше напразно

Очакванията на ИТ компаниите, които под формата на ултиматум поискаха от служителите си да се откажат от дистанционната работа и да се върнат в офиса, че финансовите им резултати ще се подобрят, се оказаха напълно погрешни. Според анализ на The Register, нито пазарната капитализация, нито годишните или поне тримесечните приходи на корпорациите, чийто персонал е върнат принудително в офиса, не са се променили съществено.

Освен това компаниите изглежда са получили неочакван резултат. Корпоративните служители, които против волята си са принудени да ходят в офиса всяка сутрин и да се прибират вечер, губейки няколко часа от личното си време всяка седмица, са станали по-нещастни. И всичко това се отнася не само за ИТ фирмите, но и за компании от други области, чието ръководство е решило, че има право да принуждава хората да седят в задушни офиси по 40 часа на седмица или повече.

Обръщане на 180 градуса

В края на 2023 г. много компании решиха принудително да върнат служителите си в офисите. Дори сред участниците в борсовия индекс S&P 500 те са били 137, по данни на университета в Питсбърг (САЩ). Някои компании се обърнаха на 180 градуса и напълно промениха отношението си към дистанционната работа.

Така например, Dell в разгара на пандемията от коронавирус през 2020 г. започна активно да насърчава отдалечената работа във всички свои офиси по света. Ръководството на компанията се ангажира, че най-малко 60% от персонала (по това време около 165 хиляди души) ще запазят опцията никога да не се появяват в офиса и да работят там, където им е най-удобно.

Първоначално компанията наистина предприе стъпки в тази посока, но колкото повече пандемията отстъпваше, толкова повече Dell оттегляше думите си. Сега, напротив, компютърният гигант е сред тези, които карат работниците да се върнат от дома в офиса, заплашвайки ги ако не с наказание, то поне с потенциални проблеми със заплатите и кариерното израстване.

Защо направиха това?

Причината, поради която компаниите решиха да прекратят дистанционната работа възможно най-скоро, е една и съща за всички. Те изведнъж повярваха, че работата от офиса по някакъв начин ще направи служителите по-продуктивни.

„Много ръководители казват, че работата от вкъщи намалява производителността на труда на служителите и вреди на производителността и стойността на компанията”, отбелязват авторите на проучването от университета в Питсбърг. Разбира се, служителите, които са изпитали от първа ръка всички предимства, които носи възможността да работят извън офиса, не споделят гледната точка на своите работодатели.

„Голям брой служители категорично се противопоставят на тази гледна точка и твърдят, че премахването на досадното пътуване до работа и увеличаването на гъвкавостта на графика всъщност подобряват ефективността и цялостното благосъстояние на компанията”, казват изследователите.

Освен това много работодатели, които искат да виждат своите подчинени директно в офисите си, смятат, че офис служителите са по-лесни за контрол. Наистина можете да посетите работните им места по всяко време, а в модерните офиси те винаги са под зоркия контрол на камерите за видеонаблюдение. Но същевременно има много начини за управление и на отдалечените потребители – както софтуерни, така и хардуерни.

Оценки на представянето и повишения

Компаниите не само действат крайно, поставяйки ултиматуми на отдалечените работници и заплашвайки ги със санкции за отказ да се върнат в офиса. Тези служители често стават изкупителни жертви, когато трябва да се намери и обвини някой за провалите на цялото компания, отбелязва The Register,

Google и IBM са сред тези, които принуждават служителите си да работят от офиса. Google, например, въведе нова система за оценка на представянето на служителите през лятото на 2023 г., която беше директно базирана на броя дни, прекарани от служител в сграда на компанията. Така дистанционен служител, който действително е работил по-ефективно от своя колега в офиса, според новата таблица, ще бъде по-малко продуктивен.

IBM отиде по-далеч от всички тези полумерки с оценка на ефективността. Компанията открито заяви, че всички дистанционни служители ще бъдат в самия край на опашката за повишение – ако се освободи място, първо ще бъде предложено на офис служителите, а след това на тези, които работят от комфорта на дивана си.

Но това е един от двата примера за дискриминация на работното място – IBM реши, че отново ще увеличи заплатите на отдалечените работници само след като увеличи възнагражденията на офис служителите. Тоест двама души на идентични позиции с еднакъв обем задачи ще получават различно заплащане, просто защото единият е готов да харчи време и пари за пътуване до и от офиса, а другият – не.

Сбогом на дистанционна работа?

Политиката на принудително връщане в офисите си свърши работата – служителите започнаха тихомълком да мразят работодателите си, а цялостното им удовлетворение от работата намаля, обобщава The Register. Това можеше да се очаква, след като още през 2021 г. стана ясно, че опитите да се отнеме възможността на хората да работят от вкъщи ще доведат до масови съкращения.

Коментари по темата: „Принудителното връщане в офиса разгневи служителите”

добавете коментар...

  1. :o)

    ами определено това с връщането в офиса и всички тези разходи за персонал, не е измислено случайно и не е заради това кръвопийците да се развикат на някого.

    Проблема се състои в това че всички тия онлайн идианци постоянно имат проблем с това да комуникират едни с други, да разберат какво се иска от тях и за да им се обясни трябва да се отделят много часове безмислени видео конференции, а освен всичко това, на личната техника от дома има инсталирани хиляди програмки, чатчета и други вирусоносители и трябва още една фирма да се назначи да им поддържа на тия системата годна за работа и да им бърше след гъза като ИМАТ ПРОБЛЕМ С КОМПЮТЪРА.

    И още много има да се каже по въпроса, но мързеливци, чекиджии ОТ КЪЩИ, не го броиме това вашето за real actual work.

  2. СамоГлей

    Е съвсем друго си е психопатите сложени за шефове точно по комунистки да се развикат на някой мислейки си че ще стане по бързо и ще вземат и този бонус.
    А и защо да не направи нещо с секретарката а от вкъщи нестава.
    А бе въопще много предимства има за кръвопийците и мародерите също – едните краднат работата да се свърши от друг в офиса като му досаждат , а другите да скапват здравето пак на яките бачкатори – които пък си живеят чудесно в къщи отдалечено и никой не им досажда щото като видиш че е пак оня досадник се правиш на зает и си вършиш работата даже може и по рано и си отиваш некъде я фитнес я некоя руса…
    Ама не им изнася да кашат психопатските фирми с кръвопийци че само 5-10% бачкат като роби а останалите са пълнеж за да се оправдаят големите заплати на шефовете пак психоси.
    Е така е – ама според прогноза следващата година иде свиденов ден/година измайстори ли са нов яко вирус в китай и ще го пускат пак от злоба като русите – има ли комунага да здаде власта без бой.
    Дзен майстора казал : Ще видим. – от най великия филм : Войната на Чарли Уилсън – чакаме втория филм очертава се да е интересн особено по трейлърите – репортажи от Украйна 🙂 .

Коментар