Facebook публикува заявките от спецслужбите

Искане за достъп до данните на близо 19 хиляди души са отправени през последните шест месеца към Facebook

Искане за достъп до данните на близо 19 хиляди души са отправени през последните шест месеца към Facebook

Facebook публикува заявките от спецслужбите на САЩ за достъп до акаунти на потребители на социалната мрежа. Главният юрист на компанията Тед Улиът съобщи, че няколко пъти Facebook е отхвърляла подобни искания и че винаги е отстоявала тайната на личните данни на потребителите.

През последната половин година компанията е получила от 9 до 10 хиляди заявки от властите за достъп до данни на 18-19 хиляди потребители на социалната мрежа.

Исканията са били свързани с разследване на убийства, търсене на изчезнали деца и избягали престъпници. Част от заявките на спецслужбите са били обосновани и с опасността от терористични актове.

Към момента Facebook има 1,1 милиарда регистрирани членове. От компанията не разкриват за колко потребители е предоставена информация, но се предполага, че броят им е малък. Тед Улиът подчертава, че Facebook действа в съответствие със законодателството.

Големите интернет компании бяха замесени в грандиозен скандал, който се разрази след като бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън даде на медиите информация за масово следене на интернет потребители от страна на властите.

В рамките на секретната програма PRISM спецслужбите на САЩ са получавали достъп до сървърите на Facebook, Google, Yahoo и други интернет компании, за да следят огромен брой потребители на интернет.

Коментар