Ираче Гарсия Перес: Винаги е по-трудно да си жена

Мъжете и жените често имат еднакво ниво на образование и въпреки това жените печелят по-малко, смята Ираче Гарсия Перес (снимка: Европейски парламент)

Мъжете и жените често имат еднакво ниво на образование и въпреки това жените печелят по-малко, смята Ираче Гарсия Перес (снимка: Европейски парламент)

Въпреки достъпа си до образование, жените в Европа се сблъскват с повече проблеми да балансират работата си с личния живот, смята председателката на парламентарната комисия за права на жените Ираче Гарсия Перес, цитирана от сайта на Европейския парламент.

Мъжете и жените често имат еднакво ниво на образование и въпреки това жените печелят по-малко. Причините за това са много. Например, жените по-често са на непълен работен ден, което означава по-ниски заплати, казва Ираче Гарсия Перес в дискусия във Facebook.

Съществува и т. нар. „стъклен таван”, който възпрепятства жените от достигане на най-високите и най-добре платени позиции. Заплатите на жените често се възприемат като второстепенен източник на доход и на мъжете се дават по-високи категории за заплащане, отколкото на жените, извършващи същия вид работа.

Що се отнася до предизвикателствата пред жените за достигане на целите в живота, по принцип, те трябва да бъдат същите като при мъжете, но реалността показва, че „винаги е по-трудно да си жена”, споделя Ираче Гарсия Перес. В някои страни на жените не им се позволява да учат, те дори не са свободни да избират съпрузите си.

В Европа жените имат достъп до образование и заетост, но въпреки че техните академични резултати са често по-добри от тези на мъжете, те са дискриминирани на работа, получават по-малко и им е наистина трудно да намерят баланс между личния и професионалния живот. Това би могло да ги накара да напуснат работата си, за да се грижат за деца или за други близки.

А когато жените искат да се върнат на трудовия пазар, те откриват, че е почти невъзможно да получат обратно предишната си работа и трябва да приемат по-ниска позиция и много по-ниска заплата, заключава Ираче Гарсия Перес в дискусията по повод Международния ден на жената.

Коментари по темата: „Ираче Гарсия Перес: Винаги е по-трудно да си жена”

добавете коментар...

  1. Mozo

    Аман от мрънкачи. Кондолиса Райс, Ангела Меркел, Хилъри Клинтън, Кристалина Георгиева, Ирина Бокова, Маргарет Тачър и пр., и пр., все жени на ниски длъжности, с ниско заплащане. Мъжете също са дискриминирани в адски много отношения, но не мрънкаме на всяка втора крачка.

Коментар