Microsoft вече не доставя Windows 7 на търговците

Търговците на дребно вече не могат да купуват Windows 7

Търговците на дребно вече не могат да купуват Windows 7

В опит да наложи новите си операционни системи, които вече са на пазара, Microsoft спира поетапно продажбите на по-старите ОС. Така например, компанията вече не доставя Windows 7 на търговците на дребно.

С този ход, както и с прекратяване на поддръжката на Windows XP от 8 април 2014 г., компанията се надява да убеди повече потребители да преминат към последните й платформи, в частност Windows 8 и Windows 8.1.

Според условията на Microsoft, край на продажбите (End of Sales) означава, че от определена дата дадена операционна система не се доставя повече на ритейлъри или на ОЕМ партньори като Dell и Toshiba, например, които предлагат компютри с предварително инсталирана Windows. Когато една версия на Windows достигне датата за край на продажбите, е време потребителите да помислят за ъпргрейд, препоръчва Microsoft.

След по-малко от една година Windows 7 ще стане недостъпна и за OEM производителите (източник: Microsoft)

След по-малко от една година Windows 7 ще стане недостъпна и за OEM производителите
(източник: Microsoft)

Краят на продажбите на Windows 7 на търговци на дребно е настъпил на 30 октомври тази година, става ясно от сайта на компанията. Операционната система все още е достъпна с нови компютри, предлагани от OEM производителите, и това ще продължи до 30 октомври 2014 година.

Някои търговци, вкл. в България, продължават да предлагат Windows 7, защото имат наличности от системата на склад. Microsoft обаче не им продава повече нови лицензи за Windows 7.

В момента Windows 7 е най-популярната операционна система за персонални компютри с дял над 45%, следвана от Windows XP. Освен това Windows 7 е най-честият избор на потребителите, когато мигрират от Windows XP към по-нова ОС, сочат проучванията.

Коментари по темата: „Microsoft вече не доставя Windows 7 на търговците”

добавете коментар...

  1. :о)

    Яко корпоративен терор…нямат граници тия в наглоста си 🙂

Коментар