Япония субсидира щедро колите с горивни клетки

Япония ще субсидира с близо 20 хиляди щатски долара (2 милиона йени) покупката на автомобил с горивни клетки, обяви премиерът Шиндзо Абе пред медии.

С този ход правителството и японските производители на автомобили ще обединят силите си, за да ускорят въвеждането на този нов вид превозни средства, предаде GreenTech.bg. Благодарение на субсидията, потребителите ще плащат около 5 милиона йени за прословутия седан с горивни клетки от Toyota, който трябва да влезе в продажба до края на март 2015 г. на пазарна цена от около 7 милиона йени.

Шиндзо Абе посети в края на миналата седмица водородна зарядна станция и покара един от тестовите автомобили с горивни клетки. Той обеща да подкрепи технологията чрез субсидии и чрез закупуване на подобни автомобили за правителствени агенции.

„Това е колата на една нова ера, тъй като не излъчва въглероден диоксид и е екологично чиста”, коментира Абе пред репортери. „Правителството трябва да подпомогне този процес”, допълни той.

Стратегията за растеж, обявена от премиера, ще насърчава използването на коли с енергия от водорода. Новите машини използват водорода като гориво и работят чрез клетки, в които протича реакция между водород и кислород, при която се отделя само водна пара и топлина.

Въпреки че се счита за супер-екологична, технологията все пак е свързана с известно отделяне на въглероден диоксид в процеса на добиване на водород. Освен Toyota още един японски гигант, Honda Motor Co, също се готви да пусне в продажба кола с водородни горивни клетки през 2015 г.

Коментари по темата: „Япония субсидира щедро колите с горивни клетки”

добавете коментар...

  1. :o)

    Това е начина.
    Субсидия, а не потребителя да плаща за всички скъпи разработки, фирмена печалба и бонусчета на висши мениджъри…

  2. Генве

    Какво е “суер-екологича” ?

  3. fofu

    Сиана не мога да дам точна диагноза, но мозъчното ти състояние е плашещо.

  4. Сиана

    ТОЗИ ПЪТ ЩЕ ГИ УДАРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ С 10 ПО РИХТЕР….
    ПРЕДИШНИЯТ ПЪТ ПАК Е БИЛО ЗАРАДИ ИНОВАТИВЕН МОТОР.
    НЕ МОЖЕШ ДА ЦАКАШ ТАКА ЕВРЕЙСКАТА ПЕТРОЛНА ИНДУСТРИЯ !

Коментар