Мисъл набира текст със скорост 6 думи в минута

Eкспериментална невронна система BrainGate2 преобразува мислите в действия и така помага на болните от паралич

Невронна система BrainGate2 преобразува мислите в действия и помага на болните от паралич (снимка: neurogadget.com)

Скоростта на набиране на текст с помощта на мисълта достигна рекордните 6 думи в минута. Ако това ви се струва малко, представете си какво облекчение е за хората с ограничения, които нямат възможност да пишат и говорят.

Изследователи от Станфордския университет са имплантирали на пациенти интерфейс от типа мозък-компютър, който им позволява да пишат по-бързо отколкото досега – със скорост 6 думи в минута, използвайки курсор, управляем с мисъл.

В рамките на проекта е създадена експериментална невронна система BrainGate2, чиято задача е да преобразува мислите в действия. Системата включва датчик с размери 4х4 мм и сто електрода, които се имплантират в двигателната област на кората на главния мозък. Електродите записват сигналите от мозъка, които се генерират, когато човек движи някой от своите крайници или мисли за подобно действие.

След това сигналите се насочват към декодер, който преобразува намеренията в полезни команди и ги предава на външни устройства.

При първия експеримент потребителите с паралич на всички четири крайника са управлявали курсор на екрана, достигайки контролната точка средно за 2,5 секунди – това превишава досегашния рекорд от 8,5 секунди.

При втория експеримент, с помощта на курсор и приложение Dasher (усъвършенствана версия на обикновена екранна клавиатура) потребителите са писали думи. Системата BrainGate2 е позволила въвеждане със скорост 6 думи в минута.

Един от участниците в тестовете е поставил рекорд, въвеждайки 115 думи за 9 минути. Изследователите са обнадеждени от резултатите и се надяват да успеят да усъвършенстват системата, така че да постигнат скорост от 40 думи в минута.

Коментар