Аутсорсингът няма дългосрочно бъдеще у нас

Дългосрочно аутсорсингът няма голямо бъдеще в България, основно поради ограничения човешки ресурс, а и поради факта, че сме член на ЕС и цените на услугите са с тенденция към уеднаквяване, заяви Йордан Кисьов

Дългосрочно аутсорсингът няма голямо бъдеще в България, основно поради ограничения човешки ресурс, а и поради факта, че сме член на ЕС и цените на услугите са с тенденция към уеднаквяване, заяви Йордан Кисьов

Аутсорсингът на софтуерни услуги е една от малкото добре развиващи се дейности в нашата страна, но дългосрочно няма голямо бъдеще, коментира Йордан Кисьов, един от първите ИТ предприемачи в България, основател на Риск електроник и председател на БАИТ в определен период от нейното развитие.

„В момента конюнктурата за този бизнес е добра, той се развива екстензивно и има нужда от все повече подготвени кадри за целта. Дългосрочно обаче тази услуга няма голямо бъдеще в България, основно поради ограничения човешки ресурс, а и поради факта, че сме член на ЕС и цените на услугите са с тенденция към уеднаквяване”, аргументира прогнозата си Данчо Кисьов на своята фейсбук страница.

Според него, по-голям шанс страната ни има в разработката и производството на нишови продукти, които по една или друга причина не са в полезрението на световните производители. Добри примери в това отношение в момента са производството на касови апарати, някои електронни модули за автомобилната индустрия, специализирани програмни продукти и др., уточнява Кисьов, който участва като „симпатизант” в Съвета за софтуерно образование към МОН.

„Смятам, че държавнически е по-правилно да се положат усилия за обучение на по-широк спектър от ИКТ специалисти, не само програмисти. Обучението, което се прави в момента от някои фирми, е похвално като начинание. То решава донякъде проблема с изпълнителските кадри (програмисти-занаятчии), но не може да замени един добър ВУЗ, който изгражда фундамента на бъдещия специалист”, коментира още Кисьов.

По неговите думи, въпреки целенасочените усилия на социалистическата държава в миналото, ние никога не сме имали ИКТ обучение на световно ниво. Винаги сме имали проблем с преподавателските кадри по модерните дисциплини, поради динамиката на развитие на ИКТ и слабоватата доморасла ИKТ индустрия, смята опитният специалист.

„След промените нещата се влошиха, защото една част от преподавателите напуснаха страната, други бяха принудени да митарстват по всички новосъздадени ВУЗ, за да си изкарват прехраната. Така посредственото ниво на обучение стана още по-ниско, а и междувременно старите кадри са на пенсионна възраст, нови почти няма”, обобщава Кисьов.

Той е на мнение, че финансирането по европроект на една ли друга ИКТ катедра/ВУЗ може да помогне за решаване на някои финансови и/или организационни проблеми, да „закърпи положението”, но по този начин няма как да се провежда целенасочена дългосрочна политика.

Обучението на повече и по-качествени ИКТ специалисти може да се получи само в резултат на много сериозна реформа в образованието и науката, вкл. БАН, която в момента едва ли е реалистична, смята един от пионерите на частния ИТ бизнес у нас. „Това, което може да се направи, е да се оптимизира съществуващото състояние и от там да се получи подобрение на ИКТ обучението както в средния курс, така и във ВУЗ”, заключава Кисьов.

Коментари по темата: „Аутсорсингът няма дългосрочно бъдеще у нас”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Мисля, че г-н Кисьов не разбира смисъла на понятието “outsourcing”. То се отнася до всяка дейност, която дадена компания прехвърля на външен изпълнител.

    Всяка малка фирма, която ползва услугите на счетоводна къща (или външен счетоводител), аутсорсва счетоводството си.

    В този смисъл, огромните компании, хотели, фабрики и прочее в Европа, САЩ, че и по целия свят, аутсорсват много дейности към компании от типа на IBM.

    Има много хляб в аутсорсинга, но не на малки, скапани приложенийца и сайтченца. Този пазар наистина се свива.

  2. Съветник!

    Ха,

    Доста противоречиво звучите… Пък и да не разбирате какво искам да кажа…
    Странни какво Ви вълнува все пак в ИТ или ИТК сферата?!

    А какво искам да кажа ли – ами питайте Данчо, Леви, Драго.. Саша.. 🙂
    Имена символични и вероятно значими по темата. Все пак когато се “крадеше”, като
    за световно. Правеха се институти и лаборатории за реверсивен инженеринг. Адаптираха се технологи… Тези същите си мечтаеха за Санта Клара, СА .. 😉

    Сега пак тези същите! Хал хабер .. не захапват .. от когнивен подход, BYOD …
    Повечето пропуснаха дори социалната революция – още се учат да постват!? 🙂
    Да не говорим за облачни услуги, рутери … не откриват още смисъла!?
    Лидера във Fiber Channel купува за 2млрд. некъф WiFi провайдер солюшън..
    Сега същите дават съвети?!? И то образователни съвети. Представи си.
    А допреди 3-4 години когато им монтирвахме “тънките клиенти” си мълчаха.
    И сега ще твърдят, че аутсорсинга нямал бъдеще – дългосрочно?! Колко?! 100 години?!? Че те дори не са разбрали смисъла на подхода – старта от нищо!

    Та такива ми ти работи. Определено считам, че г-н Кисьов трябва предимно да си почива – вече! И не само той. И доста други около него.

    А относно подхода на МОН, аз лично считам че дори и обречен с голяма доза очакване, е необходим. Предвид ниският старт от който започва…
    Пък и е извадков 40 класа за цялата страна са.
    Защо е избран Asus, Rusckus.. Ами може и Cisco, Aruba.. Аз лично съм фен на Микротик, въпреки че там няма “биймформинг”, а и нямат решения в белия свят…
    Всъщност развитието не е по-различно от предишното по ПНИЛ и въпреки, че “старите муцуни” не са включени, трябва да разберат че това е част от прогреса.
    Със здраве и напред – науката е слънце! 🙂

  3. Фофу

    Пуяците философя и пр трол, хайде не наричайте хората които са научили нещо (каквото и колкото и да е то) и честно си изкарват парите, добитък. Това вместо да крадат и убиват. Там вие си се дуйте и гледайте вашите звездни висини както искате, но не обиждайте хората само за да изглеждате вие по-възвисени.

  4. ха

    Съветник,

    Интересна информация казваш, която почти нищо не говори на хора (като мен), които не са в част с нещата с които се занимава г-н Кисьов. Може ли да дадеш някакви източници на информация от които човек може да научи повече…

  5. Съветник

    Ммм,
    Общо взето г-н Кисьов, май се дразни от факта, че линията е друга…
    В крайна сметка при липса на кадри по-добре най-добрата технология, отколкото “доброволни мозъци” – съветници.
    А това, че Ruckus са лидер в доставката на мрежови потоци за образованиете, че са на път да “отнесат” мобилните оператори в 10км. зона до клиента…?!
    Да не говорим, че за CA придобиването и от Baricade си е е за отбелязване – почти 2млрд. за компания с 85млн. по последни отчети.
    Всъщност това платена статия ли е? А и акцента на МОН изобщо не е образование/развитие в ИТ технологиите, а използването им за целите на по-добро образование!

  6. ха

    Очаквах негативни коментари и вече си подготвях обидните определения, като “нафукани сополанковци”, а то какво излезе…

    Иначе по статията – то дори няма какво да се допълни. Анализът е доста подробен и силно аргументиран.

  7. Tanton

    Напълно подкрепям.

    Една фирма може да прави аутсорсинг за да се издържа, но ако няма собствен продукт, който да развива, е обречена. В най-добрия случай ще се задържи някоя година, докато не достигне до идеята, че трябва да направи поне някаква специализация. Иначе като всеки балон…

    Аутсорсинга трудно създава институционална памет, трудно изгражда и задържа кадри. Да не говорим за иновации.

    Ще го има, разбира се, но както добре беше написано – не това е бъдещето.

  8. hp

    Най накрая истината.

  9. Мениджъра

    Точно това е бъдещето фермите за ИТ добитък тепърва ще се разрастват.

    Има и тренировъчни лагери за ИТ добитък като софтуни, телерик и други академии и организации.

  10. Пак програмист

    Личното ми впечатление е по-скоро в подкрепа на казаното. Фермите за добитък…, не е това бъдещето.

Коментар